1023b39_nordea4.jpg
«Mercer Street» av Per Barclay. Bildet er fra boken «Clusters» som viser store deler av samlingen til Nordea.

Transformasjon

Publisert: 25. juni 2010 kl 12.31
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.13

Knut Hatleskog er banksjef i Nordea og leder avdelingen for Offshore and Oil Sevices. Han har jobbet i banken i 15 år. De siste 10 årene har Nordea bygget opp en samling av samtidskunst, noe Hatleskog er spesielt glad for. Han har fulgt med utviklingen, og da han måtte velge blant mellom 350 og 400 kunstverk, falt valget på fotografiet «Mercer Street» av Per Barclay.

– Jeg kjenner til Per Barclays arbeid og har fulgt ham en stund og syns derfor det er ekstra spennende at vi har noe av hans kunst her. «Mercer Street» er fra 1991 og finnes i fem eksemplarer. Bildet viser et stort tomt rom i en bygning i New York. Barclay har helt olje på gulvet, og dette danner en vakker speiling av bygningen utenfor på andre siden av gaten. Jeg bodde og jobbet i New York de første tre årene mine i Nordea – så fotografiet vekker mange minner. Barclay bruker ofte denne speileffekten i fotografiene sine, med olje, vann og noen ganger blod. Han har en evne til å transformere noe som i utgangspunktet ikke er spesielt pent, til noe vakkert.

– Jeg er spesielt engasjert i samtidskunst og det er flott å jobbe i en bank som har investert mye penger og tid inn i en samtidskunstsamling. Det sender et signal til kunder om at vi er en annerledes bank, en moderne bank og en hyggelig arbeidsplass. Reaksjonene fra ansatte og kunder er stort sett positive. Noen ganger kan et kunstverk skape debatt, og det syns jeg er bra. Jeg mener kunst på jobben skal bli lagt merke til, og ikke bare være dekorativ.

– Vi har også muligheter til å påvirke hva som skal henges opp hvor. Hvis noe er ledig og ikke henger oppe, kan man kontakte de som har ansvar for samlingen og komme med en forespørsel. Det er en fin og åpen dialog og jeg er glad for at vi har den muligheten. Det er ganske unikt.

Ansvarlig for samlingen er Kunstnerisk Råd i Nordea som består av Sigurd Carlsen, Chief Operational Risk Officer i Nordea, kunsthistoriker Åsmund Thorkildsen og kunstner Sverre Wyller. Sammen velger de ut hvilke kunstnere Nordea skal kjøpe kunst av, og hvorfor. Sigurd Carlsen forteller:

– Strategien vår er å bygge opp en samling som har et særpreg og at vi går i dybden på noen enkelte kunstnerskap fremfor å samle «litt av alt». Vi ønsker å vise samfunnsansvar gjennom å delta aktivt i kunst og kulturfeltet. Vi vil også fremstå som en moderne bedrift og gi de ansatte et positivt, og noen ganger utfordrende, arbeidsmiljø. Vi gjør ikke dette av økonomiske hensikter. Frem til den store utstillingen vår på Hennie Onstad i 2007 bygget vi opp samlingen. Nå raffinerer vi den og har derfor solgt noen få verk, samtidig som vi legger større vekt på formidling enn tidligere.

– Grunnen til at kunstsamlingen har blitt så gjennomført som den er i dag er at strategi, ledelse, styresammensetting og øvrige rammebetingelser har vært konsistent. Solid forankring i toppledelsen er også en viktig forutsetning; uten denne ville et slikt prosjekt blitt kortvarig.

Saken fortsetter under annonsen