_bry1682_2.jpg

Portrett av en verdensmann

Publisert: 27. mai 2011 kl 08.12
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.13

Det er et portrett av Halvor Horne, som var direktør for Det civile veterinærvesen i perioden 1917–1926. Portrettet er malt av Kristian Haug i 1919.

– Jeg liker dette portrettet, fordi det rent kunstnerisk er godt malt. Det har noe impresjonistisk over seg, og mannen på fotografiet har et interessant blikk. Han fremstår som en klassisk akademiker med sin tversover-sløyfe. Jeg tenker at dette må være en verdensmann! I tillegg er sløyfen rød, som var en utradisjonell farge på en tversover for en direktør på den tiden. Det vitner kanskje om at han var en åpen person eller kanskje en som likte å bli sett? spekulerer Bye og legger til at hun kjenner sympati for mannen på maleriet.

Bildet henger i en av gangene i hovedbygningen på Veterinærhøgskolen på Adamstuen i Oslo.

– Maleriet skiller seg også ut fra de andre portrettene, fordi dette maleriet fremstår som lett. De andre portrettene har noe tungt og alvorlig over seg. Kanskje jeg til og med vil si dystert. Det kan da ikke ha vært så trist «å verne om dyra»? For som den franske forfatteren og poeten Emilie Zola skrev: «Å verne dyra er å gagne menneskene». Men det var slik det var vanlig å portrettere på den tiden, påpeker Bye.

Etter opprettelsen av Norges veterinærhøgskole ble det tradisjon å bestille et rektorportrett. Rektorportrettene danner grunnlaget for og starten på samlingen som nå teller cirka 70 verk. Selve portrettsamling består av 17 malerier, og til høsten får høyskolen et portrett til, som blir malt av billedkunstner Marianne Wiig Storaas. Det er av rektor Yngvild Wasteson, Veterinærhøgskolens første kvinnelige rektor.

I løpet av kort tid vil imidlertid Norges veterinærhøgskole bli en del av Det nye universitetet på Ås.

– Kanskje blir det fotografier i stedet for portretter ved det nye universitetet? De moderne uttrykkene ser ut til å ta over for de klassiske som billedkunst er. Eller er det bare blitt flere uttrykk? lurer informasjonssjefen.

Saken fortsetter under annonsen
factbox_141
søn 20.02.2022 23:47
Kunst på jobb