138437668_1022b.jpg

Ølkulturell historie

Publisert: 11. juni 2010 kl 14.23
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.13

- Kunst og kultur betyr mye for oss, det er både en fargeplett og av instrumentell verdi – det er det vi lever for, sier en engasjert Terje Aass.

– Siden vi ønsker å fortelle og formidle en historie og en opplevelse, blir kultur og kunst meget viktig for oss som bedrift. Våre lokaler i Drammen har mye kunst og antikviteter som på ulikt vis symboliserer vår bedrift, vår bransje og vår kulturarv. Dette setter både ansatte og besøkende stor pris på. Vi er Norges eldste bryggeri og feiret 175 års jubileum i fjor. I den forbindelse hadde vi en rekke forskjellige kulturelle aktiviteter med hovedfokus på å vise fram både bedriften og bransjen.

– Vi er veldig opptatt av bedriftens historie og derfor har jeg valgt ut Ølhøna, laget av Tor Nyhus. Nyhus er treskjærer og vi spesialbestilte denne til bryggeriet. Den står plassert i inngangspartiet på bakkeplan og ønsker alle velkommen. Vi tar den også med på messer og event, den er et ypperlig symbol for Aass og for norsk ølkultur. Den gjør ofte stort inntrykk på de nyansatte, som interessert hører på historiene som er knyttet til dens opprinnelse.

– Dette er nok verdens største ølhøne. Den er laget av tre, tar 603 liter og har et kalibreringsbevis fra Justervesenet som spesifiserer målene. Vi har til og med søkt om en Guinness-rekord for den. Øl har alltid vært en folkelig drikk og ble drukket fra boller og kar laget av stein, leire, metall og tre. I gamle dager lå det ofte ølhøner og fløt i ølbollene. Du hadde einskildbolle for en person og fleirskildboller til felles bruk. Øl er mer enn 10.000 år gammelt! Og først 6000 år senere kunne vi lage glass. Dette feiret vi i fjor ved å samarbeide med glassdesigner Kari Ulleberg som designet munnblåste ølglass for oss.

Før var det hele 7 bryggerier i distriktet og Aass Bryggeri er det eneste som er igjen. Bedriften startet som en handelsbedrift i Drammen i 1834 og leverte blant annet trelast og skipsproviant, drev bakeri og et lite pottølbryggeri samt solgte korn og malt til lokale ølbryggere. Aass Bryggeri samarbeider med og støtter i dag en rekke formål i nærmiljøet, som for eksempel Drammens Teater, Drammen Elvefestival og Strømsgodset.

– Samarbeid med lokalt nærings- og foreningsliv er en tradisjon for oss. Formålet er å skape engasjement, stolthet og motivasjon blant de ansatte, samt å støtte og gi tilbake til alle positive aktører i nærmiljøet. Samarbeidet blir en gjenytelse til regionen - en takk til våre kunder som gjør at vi er til. Du skal gjøre deg fortjent til kundene dine hver dag, sier Terje Aass.

Saken fortsetter under annonsen