ivind_og_tegnin.jpg
Tegningen til venstre viser inngangspartiet i Lenschows vinnerutkast. Tegningen til høyre er Henrik Bulls bearbeiding.

Nasjonsbygging på tegnebrettet

Publisert: 25. februar 2011 kl 08.21
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.13

– Tegningene er så kunstnerisk og håndverksmessig godt utført at de er kunstverk i seg selv, sier Øivind Christoffersen, administrerende direktør i Statsbygg.

De to arkitekttegningene han snakker om viser de første planene for regjeringskvartalet, blant annet det første regjeringsbygget som i dag huser Finansdepartementet. Det var arkitekt Stener Lenschow som vant den opprinnelige arkitektkonkurransen med sitt bygg i nyrenessanse-stil. Men da Lenschow ble syk, var det Henrik Bull som overtok oppdraget og som ledet arbeidet fram til regjeringsbygget sto ferdig i 1906. Han tegnet det om i en nasjonalromantisk jugendstil, slik vi kan se det i dag.

– Men det var bare deler av de opprinnelige planene som faktisk ble oppført. Egentlig var bygget på tegnebrettet minst tre ganger så stort, forteller Christoffersen.Selv om tegningene er arbeidstegninger og ikke var laget som kunstverk i seg selv, synes Statsbygg-direktøren den kunstneriske kvaliteten er tydelig.

– Henrik Bull var jo også direktør ved Statens håndverk- og kunstindustriskole i perioden 1912–34, så han hadde nok en kunstnerisk åre i seg, sier han.I dag henger de to tegningene i et av Statsbyggs møterom, til glede for mange gjester og bedriftens ansatte.

– Jeg synes de er virkelig flotte. Det ligger både ærverdighet og makt i bygningene påtegningene, og det var viktig i denne tiden da vi skulle bygge vår nasjonale suverenitet. Når man ser disse tegningene, er man ikke i tvil om at bygningene representerer en nasjon som kan stå på egne ben.

Saken fortsetter under annonsen
factbox_118
søn 20.02.2022 23:47
Kunst på jobb