nic_wilmot_1_4_.jpg

Med norske aner i internasjonalt farvann

Publisert: 8. desember 2010 kl 15.41
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.55

Gards samling av malerkunst preges av selskapets maritime bakgrunn gjennom et rikt utvalg av kunstverk med motiv fra sjøen. Men selskapet har også en viktig samling av norsk malerkunst, inkludert en del nasjonalromantiske verk. Det er et av disse verkene Nicolas Wilmot, Senior Vice President i Gard, spesielt vil fremheve:

– Ludvig Skramstads «Fra Gudbrandsdalen» viser to geitekillinger på en åpen slette i skogen en tidlig sommerdag i en norsk dal. Mennesker er fraværende, men vår plass i den frodige naturen er markert ved et lite hus, kanskje en husmannsplass, og en nokså slitt skigard. I forgrunnen står en vakker bjørk. Den hvite barken med svarte tegninger og lyset i de friske, grønne blader viser norsk naturs alle blidest smil, en nesten drømmeaktig stemning hvor skjønnheten får utfolde seg mens tiden holder pusten. Bildet er et fint motstykke til J.C. Dahls mer berømte «Bjerk i storm» fra 1849, synes Wilmot.

Bildet henger i øverste etasje på selskapets hovedkontor i Arendal. Gard, som har gått fra å være lokale rederes gjensidige forsikringsløsning til verdens største leverandør av forsikringsprodukter til internasjonal shippingindustri, har bygget opp kunstsamlingen parallelt med denne utviklingen. Samlingen er satt sammen for å skape miljø og atmosfære på en arbeidsplass som nå preges av arbeidstakere med ulike nasjonaliteter. Selv har Wilmot bodd 40 år i Norge.

– Som utlending er det nødvendig og svært berikende å bli kjent med den norske kulturarven. Mange tråder har blitt vevet sammen for å skape det norske samfunnet, men for meg er de sterkeste og viktigste de som er spunnet av fra bonde og fiskersamfunnets romslig snelle – for å si det på nasjonalromantisk vis. Nøysomhet, selvstendighet og arbeidsmoral kombinert med evnen til samarbeid var nødvendig for å overleve og alle ble viktig ingredienser i fremveksten av industrisamfunnet og shipping i det 19. århundre, sier Wilmot og ser dermed også hva bildet kan bety for virksomheten Gard i dag:

– Gard er i dag en internasjonal virksomhet med en global fremtid, men vi har våre røtter i denne perioden av norsk historie. Valg av verdier og utvikling av en sunn kultur er ledelsens viktigste oppgaver. Det er vanskelig å se på nasjonalromantikken annet enn med tvende sinn, men riktig forstått kan det tale til oss om viktige verdier og om skjønnhetens uunnværlighet, mener han.

– Jeg har et ønske om at de to små geitekillinger kanskje en dag vil få en oppkavet saksbehandler på vei til sin tilmålte plass i det åpne kontorlandskapet til å stoppe opp, ta steget inn i sitt indre landskap, kjenne at tiden holder pusten, at hjertet tar et hvileslag og tenke «Ja, også jeg, i likhet med ho Halldis, kan ha et heim i mitt hus», avslutter Wilmot.

 

Saken fortsetter under annonsen

 

factbox_91
søn 20.02.2022 23:47
Kunst på jobb