138434377_1012b.jpg
«Kristiania Brødfabrik, Bakersalen» av Per Krohg er fra 1939 og representerer en spesiell historie for Orkla, forteller Ellen Linnestå, kontorsjef i Orkla ASA (hele maleriet fikk ikke plass på bildet).

Langsiktighet, engasjement og grundighet

Publisert: 25. mars 2010 kl 15.47
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.13

– Grunnen til at jeg valgte Per Krohg-maleriet som tema er at det representerer en industriell periode i Norge samtidig som det har en ganske spesiell bakgrunnshistorie for Orkla. Våre verdier er langsiktighet, engasjement og grundighet, og alle disse tre verdiene mener jeg maleriet representerer. Jeg synes kunst på arbeidsplassen gjerne kan være provoserende, men ikke for enhver pris. Kunsten skal også bare kunne nytes og gi deg en godfølelse slik som dette bildet gjør! Vi har en fin miks av samtidskunst i fellesarealer og på kontorene, forteller Ellen Linnestå, kontorsjef i Orkla.

Per Krohg (1889-1965) var sønn av Oda og Christian Krohg, som var en del av den indre kjernen i Christiania-bohemene. Han brukte ofte sin egen familie på bildene han malte, blant annet kona, barna og foreldrene.

Kristiania Brødfabrik ble grunnlagt i 1918 og lagt ned i januar 1992. Etter en oppussing av bakeriet på 1960-tallet ble maleriet, som er 6 x 2 m, rullet sammen, lagt i kjelleren - og glemt. En ung trainee i Orkla, Thomas Lindland, fant bildet under en opprydning i forbindelse med avviklingen av brødfabrikken og kontaktet sine overordnete i Orkla som fikk det reparert.

Maleriet fra Bakersalen er ett av til sammen fire malerier. En trilogi ble etter hvert utarbeidet, og de viser industri, forretningsvirksomhet og dagliglivet, antakelig rundt 1940. Midtbildet i trilogien er dessverre forsvunnet.

Saken fortsetter under annonsen