Kunst som forfører
– Bjørn Båsen er en ung og talentfull norsk kunstner med et spennende prosjekt. Bildene hans forteller ofte en historie, så også i dette tilfellet, sier advokat Thor Leegaard i KPMG.
Ved første øyekast er det de fargerike blomstene og det overdådige porselenet en legger merke til i bildet. Blomstene, forteller Leegaard, er inspirert av dekoren på dronning Victorias frokostservice som ble laget til den første verdensutstillingen i 1851. Men kunstneren forfører oss. Kikker du nærmere, ser du et skyggebilde av Frankenstein som vekkes til live. I dekoren på porselenet finner du maskinene og de ulike kroppsdelene som settes sammen til monsteret fra Mary Shelleys roman fra 1818.
– Bjørn Båsen bruker ofte elementer fra ulike subkulturer i sin kunst. Gjennom bildet forflytter vi oss fra det daglige og inn i en spennende annen verden – en slags subkultur.
Mange fasetter
Leegaard har latt seg begeistre av handlingen, de mange fasettene og lagene i kunstverket. Så begeistret er han for kunstneren at han også har et av Båsens verker hjemme.
– Det er viktig at kunst ikke bare brukes som dekorasjon og pynt. Jeg liker kunst som gir litt motstand, som uttrykker noe en må jobbe litt med å forstå. Kunsten skal utfordre en til å tenke utover de vante rammene, sier Leegaard.
Og det klarer bildet «Taffel», mener advokaten. Den kreative og nyskapende kunsten ser han som en inspirasjon for alle KPMGs medarbeidere.
Porselen og krig
Bjørn Båsen er født i 1981, og har allerede rukket å skaffe seg en solid posisjon i norsk kunstliv. I 2009 gjorde han seg bemerket med utstillingen Taffelarium på Galleri Brandstrup der han presenterte en malerisyklus på 13 verker inspirert av boken De velvillige av forfatteren Jonathan Littell. Også her var porselen et gjennomgangstema – satt opp mot nazismens og den andre verdenskrigs grusomheter.