Kroppen vår
På St. Olavs Hospital i Trondheim har Vibeke Videm, leder for Institutt for laboratoriemedisin, barne- og kvinnesykdommer, denne uken vist oss en kunstserie bestående av flere fotografier av kunstneren Katrine Skavland.
I hver ende av bygget der hun sitter henger det et stort nærbilde av en kroppsdel. De er sentralt plassert ved heisområdet i hver etasje.
Nærbilder
Bildene er tatt så tett innpå at for flere av dem må man tenke seg om noen ganger før man ser hva som er avbildet.
Første gang jeg så på et av bildene tok det litt tid før jeg oppfattet hva som var fotografert, sier Videm.
Motivene i sorthvitt arbeider seg oppover kroppen samtidig som etasjene stiger. I første etasje er det et utsnitt av en fot, og videre oppover kommer vi til kne, bryst, rygg, skulder og hake. I hver etasje er det to forskjellige utsnitt av samme kroppsdel.
Så er det jo veldig passende at det er i dette bygget vi underviser i anatomi. Bildene får oss til å se på kroppen med nye øyne, sier Videm. – Det er noe lekent med denne måten å gjøre det på.
Ikke bare oppbevaring
– Hva vil det si for deg å ha kunst på jobb?
– Jeg er selv kunstinteressert i den forstand at jeg alltid besøker museer når jeg er på et nytt sted. Men jeg synes det er veldig fint å ha kunst der den «brukes» hver dag. Det er hyggelig å jobbe på en arbeidsplass der man ser kunst over alt. Og det er fint med kunst som ikke bare oppbevares på et museum.
– Hva gjør denne fotoserien med de ansatte?
– Jeg synes kunst generelt har en evne til å bringe oss ut av selvfølgelighetene. Det gjør også disse bildene, spesielt siden vi her jobber med menneskekroppen. Og når vi får besøk, er bildene et naturlig samtaleemne når man står og venter på heisen. For noen av bildene kan vi stå her og diskutere hvorvidt den avbildede kroppsdelen er fra en kvinne eller en mannskropp.