38_kunst.jpg

Fra Chinatown til Oslo

Publisert: 5. november 2010 kl 08.33
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.13

«The place to be». Slik lyder IT-selskapet Ateas visjon. Det var disse fire ordene administrerende direktør Steinar Sønsteby satt og googlet da han en dag i 2006 kom over et maleri av den amerikanske billedkunstneren Susan Newman. Maleriet skildrer gatelivet i Chinatown i San Fransico og heter – ja, nettopp – «The place to be». Sønsteby, som hadde vært på leting etter noe som kunne symbolisere visjonen jobbet fram av de ansatte, falt straks for kunstverket.

Maleriet var den gang utstilt på Museum of Modern Art i San Francisco. Og det måtte en god del overtalelse til før Atea fikk kjøpe verket.

– Newman hadde i utgangspunktet ikke lyst til å selge det. Dette var det første verket hun hadde fått utstilt på MoMA, så hun ville gjerne beholde det selv, forteller Marthe Dyrud, avdelingsleder på salg og ansatterepresentant i styret.

Et ikon

Da Atea likevel fikk lov til å kjøpe maleriet, var det ikke prisen som avgjorde, men motivet for kjøpet. Kunstverket brukes i dag som et ikon på Ateas visjon og er med i både firmapresentasjoner og andre sammenhenger.

– Dette maleriet betyr svært mye for hele Atea. Alle nyansatte får en innføring i historien bak maleriet, og det blir ikke holdt en eneste ekstern presentasjon uten at bildet er med på en slide, forklarer Dyrud.

Maleriet henger nå på Ateas hovedkontor på Bryn i Oslo, og ved hvert av bedriftens 13 kontorer er en kopi utstilt.

Saken fortsetter under annonsen

Utstråler energi

Bildet ble hentet hjem til Norge av en liten gruppe av bedriftens ansatte. Torbjørn Øgle Rud, som jobber med salg til offentlig forvaltning, var en av dem som fikk muligheten til å møte kunstneren.

– Hun ble ganske overveldet da det kom en hel delegasjon fra Norge for å hente bildet. Og da vi fortalte henne om bakgrunnen, ble hun enda mer overveldet. Aldri hadde hun hørt om et slikt kjøpsmotiv tidligere, forteller Rud.

Han var selv i Chinatown hvor motivet er hentet fra.

– Jeg synes Newman har fanget stemningen veldig godt. Bildet utstråler energi, og viser fram mangfoldet og kreativiteten i bydelen – og dette er verdier vi tilstreber i bedriften. Atea skal være et godt sted å være – for ansatte og for kunder, partnere og aksjonærer, forklarer Rud.

Dyrud er opptatt av det pulserende livet i bildet.

– Her er det tempo og fart. For meg er det et symbol på at Atea er et sted der det er rom for utvikling og endring, avslutter avdelingslederen.

Saken fortsetter under annonsen

Vi presenterer i samarbeid med Forum for Kultur og Næringsliv kunst som betyr noe for folk på jobben. Denne gang fra Atea. Har du tips til bedrifter som har kunst på jobb? Send mail til kunst@kulturognaringsliv.org

factbox_84
søn 20.02.2022 23:47
Kunst på jobb