kunst29.jpg
Informasjonssjef i Talisman, Andreas Middelthon, foran én av seks bilder i «Yme Utsmykningen» av Marie Ramstrøm.

Et hvilested

Publisert: 4. september 2010 kl 09.16
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.13

Serien er et resultat av et samarbeid med Kunstskolen i Rogaland.

I 2009 inviterte Talisman Energy Norge 2. års elevene ved Kunstskolen i Rogaland til en konkurranse om utsmykning av en ny boligmodul på Ymefeltet. Marie Ramstrøm leverte vinnerforslaget til trappehuset. Det er denne billedserien som Andreas Middelthon har valgt ut. Talisman fant kvaliteten på arbeidene så høy at de også kjøpte inn andre arbeid til andre rom i boligmodulen.

– Kunsten og prosjektet har skapt mye begeistring, forteller Middelthon.

– Det er flott å ha kunst om bord når vi skal levere en ny plattform til driftsavdelingen vår. Foruten å glede de som vil få sin arbeidsplass på Ymefeltet, ønsker vi også å vise samfunnsansvar ved å støtte Kunstskolen i Rogaland og ungdom under utdanning. De 6 bildene er 2 x 2,3 meter og har 2 hovedtema for offshorearbeiderne; hva som skjer på land mens de er offshore og Ymeorganisasjonens leveregler.

– Det er mye kompakt utstyr på en oljeplattform. Dette er grunnen til at vi valgte trappehuset som gir gode muligheter for både utsmykning og opplevelse. Marie lagde et uttrykk som beveget seg mellom de forskjellige etasjene. Kunsten gir en mulighet for å orientere seg samtidig som den fremstiller leveregler for de som jobber på Yme.

– I det veldig tekniske miljøet vil kunsten representere et brudd mot det harde og by på refleksjon. Forhåpentligvis vil folk stoppe opp og dvele litt ved de reglene som er valgt og som kommer frem gjennom kunstverkene. På denne måten vil det skapes et hvilested hvor man kan få tempoet ned og oppleve kunst. Et annet positivt resultat kan bli at de ansatte vil velge å gå i trappene istedenfor å ta heisen.

Rektor på Kunstskolen i Rogaland, John Øivind Eggesbø, er like begeistret for prosjektet som Middelthon.

Saken fortsetter under annonsen

– Dette er et forbilledlig prosjekt som ikke bare har løftet det kullet med studenter som har deltatt, men også hele skolen. Hvis studenter alltid hadde møtt denne holdningen i næringslivet – slik som Talisman har vist - hadde vi kunnet løfte utdanning opp på et nytt nivå.

Prosjektet har gitt mye yrkesrettet undervisning.

– Å jobbe med utsmykninger krever som regel at man som kunstner arbeider stedspesifikt, sier Eggesbø. I dette prosjektet var stedet ikke tilgjengelig. Det er store sikkerhetskrav i forbindelse med å komme om bord på en oljeplattform, så istedenfor å besøke plattformen, kom Talismans representanter til oss og fortalte historien om livet på en oljeplattform. Studentene fikk da satt seg inn i livet offshore – hvordan det føltes, luktet og vibrerte på plattformen. Dette ble en grunnpilar for prosjektet.

– Det er lett å gå i fellen og bli fasinert av det miljøet kunsten skal være i, men ved å møte de ansatte så de hva som faktisk trengtes, og det var ikke bilder av livet på sjøen. Studentene ble tatt ut av sine egne forestillinger og inn i en ny verden. Skissene til kunsten speilet dette. Marie løste utfordringen og oppgaven som ble stilt på en glimrende måte og har fått realisere prosjektet sitt.

Har du tips til bedrifter som har kunst på jobb? Send mail til kunst@kulturognaringsliv.org