glukosekunst_al.jpg
Til venstre henger glukosemolekylet i sin helhet, C6 H12 O6, og til høyre ser vi at dette molekylet er spaltet opp i 2 molekyler C2 H5 OH (etanol) og 2 molekyler med CO2 (karbondioksid).

Essensen av godt øl

Publisert: 18. februar 2011 kl 08.17
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.13

– Kunstverket minner meg om min første tid på Hansa. Jeg var praktikant og utplassert på bedriften og var innom alle avdelinger over en periode på sju måneder. Jeg husker at jeg la merke til kunstverket første gangen jeg var i gjærhuset inne i fjellhallen på Kalfaret, forteller Carl Erik Sæther, bryggerimester ved Hansa Bryggeri i Bergen.

Det var Alexander Phil, laboratoriesjef ved Hansa Bryggeri for over 50 år siden, som først kom på ideen om å få laget et kunstverk av den kjemiske prosessen som foregår når et brygg blir til. Sammen med Knut Erik Knutsen, som også arbeidet ved laboratoriet den gangen, henvendte han seg til Universitetet i Bergen for å få laget en modell som viste glukosemolekylet i sin helhet og hvordan det ser ut når det deler seg i løpet av gjæringsprosessen.

Fra Universitetet fikk de en modell som dannet utgangspunktet for arbeidet med å lage en utsmykning som skulle henge på veggen i det nye gjærhuset til Hansa Bryggeri på Kalfaret.

De to satte selv i gang med å utforme kunstverket i bryggeriets eget verksted, og etter sigende skal det ha vært en utfordring å klare å få alle vinklene til bindingene riktig. 13. mai 1966 var kunstverket ferdig og montert på veggen i det nye gjærhuset.

– Jeg synes kunstverket er morsomt fordi det pirrer folks nysgjerrighet. De fleste aner at det har noe med kjemi å gjøre og dermed innbyr kunstverket til spørsmål og interesse rundt brygging og hva som skjer i ølbryggingen, sier Sæther.

Kunstverket viser et glukosemolekyl i sin helhet, som spaltes til alkohol og kullsyre. Dette er en prosess som foregår under gjæringen av ølet.

Med på flyttelasset

Saken fortsetter under annonsen

Etter at Hansa Bryggeri flyttet sin virksomhet til det nye og moderne anlegget på Kokstad, ble glukosemolekylet liggende nedpakket noen år. Men for to år siden fikk det igjen sin velfortjente plass på veggen, nær der de virkelige kjemiske reaksjonene foregår, nemlig ved gjærhuset like ved laboratoriet.

– Jeg går forbi kunstverket hver dag på jobb. Ofte er jeg travel og tenker på et eller annet problem. Når jeg ser kunstverket representerer det essensen av det vi holder på med fremstilt på en enkel og ukomplisert måte. Det får meg til å tenke at ting ikke er så komplisert som det først kan fremstå, forteller Sæther.

factbox_116
søn 20.02.2022 23:47
Kunst på jobb