Det røde korset
– Bildet er kraftfullt der det henger, synlig og til stede blant de mange som jobber i og for Røde Kors, forteller Gisle Kavli, som er spesialrådgiver for formidling for generalsekretæren i Norges Røde Kors.
Collagen, som henger i kantinen i hovedkontoret på Grønland i Oslo, er laget av kunstneren Brita Lodberg-Holm og gitt i gave til organisasjonen i 2001.
Den tar utgangspunkt i Røde Kors grunnlegger, Henri Dunant (1828-1910) og hans gjerning. Går man tett på, ser man et røft utvalg gamle brev med Dunants håndskrift, utklipp fra aviser, bilder og andre elementer knyttet til sveiseren.
Verdensomspennende
Røde Kors er i dag verdens største humanitære organisasjon. Gisle Kavli, som har jobbet i Røde Kors siden 1992, har selv hjulpet kunstneren med å samle inn materialet til collagen. Blant elementene som skjuler seg bak det tynne laget med akrylmaling, finnes et foto av et veggmaleri hos Røde Kors i Faji Kunda i Gambia. Bildet viser Dunant, fulgt av ordene «Henry was right».
Henry was right er også tittelen på selve kunstverket.
Kavli trekker frem Dunants motto tutti fratelli – vi er alle søsken. Også i krig finnes det menneskeverd.
Det umiddelbare
Ved siden av at collagen rommer historiske elementer, er det røde korset et universelt symbol, kjent over hele verden. Folk oppfatter det umiddelbart, og knytter det raskt til Røde Kors, påpeker spesialrådgiveren. Kunstverket blir da også brukt mye i forbindelse med pressekonferanser. Flere personligheter, som utenriksminister Jonas Gahr Støre, er blitt avbildet foran det.
– Bildet taler for seg, og er en takknemlig måte for oss å få formidlet vårt budskap på, sier Gisle Kavli.