37_kunst.jpg

Aluminiumsverket

Publisert: 29. oktober 2010 kl 08.47
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.13

Gjennom mer enn 100 år som en av Norges viktigste industribedrifter, har Hydro opparbeidet seg en stor samling norsk samtidskunst. Blant alle disse kunstverkene er det likevel et helt nytt verk som ligger Hanne Haugens hjerte nærmest. Haugen er merkevareansvarlig i Hydro og har valgt installasjonen «Climax» av kunstner og tidligere aha-artist Magne Furuholmen.

Installasjonen består av et fem meter høyt korthus bygget i aluminium, som åpenbart er i ferd med å klappe sammen. Verket ble laget til Nobel Fredssenters utstilling da Al Gore vant fredsprisen i 2007.

– Hydro støtter Fredssenteret, som bruker kunst aktivt i sin kommunikasjon. I 2007 ønsket vi å bidra med et kunstverk som de kunne bruke i sin utstilling, og vi tok kontakt med Magne Furuholmen, forteller Haugen.

Installasjonen han endte opp med, har et klart budskap til verden: Vi har nådd vårt klimaks. Kloden tåler ikke mer sløsing og økte utslipp. Korthuset er i ferd med å rase.

Materialet er skrap, funnet på søppeldynger og skraphauger. Blant annet har Furuholmen kjøpt et vraket F16-fly, som han så har skåret plater ut av.

– Dette verket sier så mye om oss. Miljø, resirkulering og klima er jo viktige spørsmål også for Hydro, sier Haugen.

Da Furuholmen laget installasjonen, var hans tanke at også selve kunstverket skulle resirkuleres – og brukes som materiale i ny kunst. Etter å ha vært utstilt på Fredssenteret, er «Climax» nå flyttet til Hydros lokaler. Men altså kun midlertidig.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi har jo blitt glad i dette verket, men tanken er fortsatt at det skal sendes til resirkulering. Vi kan jo se det slik at kunstverket er forgjengelig, men at materialet forblir en del av vår kunstsamling.

Der det er plassert i fellesarealet, på vei til kantinen og godt synlig fra resepsjonen, har det fem meter høye korthuset imidlertid også vekket debatt. Ikke alle synes det er like pent.

– Det er bare bra at det provoserer. Kunst skal jo skape debatt. Hvis det ikke vekker noen følelser, er jo litt av poenget borte, sier Haugen.

Selv synes hun installasjonen gjør seg godt i Hydros hovedkontor.

– På mange måter passer det bedre her i våre nye og minimalistiske lokaler enn på Fredssenteret. Det bryter litt med kongstanken til arkitektene og rusker opp i de stramme linjene. Det tror jeg vi har litt godt av, avslutter hun.

Har du tips til bedrifter som har kunst på jobb? Send mail til kunst@kulturognaringsliv.org