MDGs Katrine Nødtvedt sier også kultursektoren har potensial til å bli grønnere.
Foto
Paul Johannessen
MDG

Vil styrke lokalt kulturliv og kunstnernes økonomi og levekår

Publisert: 3. juli 2021 kl 08.00
Oppdatert: 3. juli 2021 kl 08.00

Hva er MDGs hjertesak(er) for kulturen?

– MDG ønsker et samfunn der kulturen får bety mer for enda flere.

– Kunst og kultur er viktig i vårt fremtidssamfunn ikke bare som en grønn næring, men fordi kunst og kultur fyller livet med både glede, mening og interessante opplevelser. Derfor vil vi satse på kulturen, og det er særlig to områder vi vil rette inn vår satsing mot:

  1. En styrking av lokalt kulturliv
  2. En styrking av kunstneres økonomi og levekår

Hva ville være de største endringene for kultursektoren hvis MDG hadde bestemt?

– De største endringene ville vært et løft for kulturfeltet rettet mot nettopp lokalt kulturliv og det frie feltet. Vi ville styrket den lokale grunnmuren i kulturlivet: Kulturskolen, bibliotekene og amatørkulturfeltet.

– Vi ville også umiddelbart styrket kunstnerøkonomien, blant annet gjennom friske midler til Norsk Kulturfond, flere stipender, og ved å insentivere institusjonene til mer samarbeid med frie kunstnere.

Saken fortsetter under annonsen

Hvordan vil dere bygge opp norsk kulturliv igjen etter koronapandemien?

– Vi ønsker ikke å bare gjenoppbygge kulturlivet til slik det var i før pandemien inntraff, vi ønsker å satse på kulturen fordi det er en viktig del av et fremtidsrettet samfunn. Da trengs det kraftfull og helhetlig bruk av kulturpolitiske virkemidler.

– Pandemien har synliggjort hvor tett sammenvevd kulturlivet er. En enkelt kunstner eller kulturarbeider kan være avhengig av oppdrag fra både frivillige, offentlig finansierte og kommersielle aktører. Derfor må vi ha tiltak som investerer i alle delene av kulturlivet fremover. Vi trenger tiltak for rekruttering til amatørkulturen for både barn, unge og voksne. Vi trenger mer penger til Norsk Kulturfond og flere nye stipendhjemler. Vi trenger myke midler som kan investeres i det semi- eller hel-kommersielle kulturlivet. Vi må sikre at de offentlig finansierte institusjonene er styrket til å ivareta sine samfunnsoppdrag. Og ikke minst må vi politikere bidra til å kommunisere at når det er åpnes for enda større arrangementer og samlinger, så er det virkelig trygt.

Hvilke andre utfordringer ser dere sektoren har i dag, og hvilke tiltak vil dere møte de utfordringene med?

– Som alle andre deler av samfunnet har kultursektoren potensiale for å kutte klimagassutslipp og redusere negative miljøeffekter. Dette vil vi støtte opp om gjennom å reetablere ordningen for klima- og miljøtiltak under Norsk Kulturfond, vi vil ha ordninger som premierer klimavennlig transport på turne, og vi vil videreutvikle insentivordningen for film slik at den i enda større grad premierer produksjoner med lavt klima- og miljøavtrykk.