138364591_12549.jpg

Vil ha felles nordisk strategi til klimatoppmøtet i København

Publisert: 15. juni 2009 kl 08.53
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.06

- De nordiske landene ønsker å være pådrivere for å få til en god klimaavtale i København. Da er det viktig at vi stiller med felles posisjoner til forhandlingene, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til NTB.

I desember skal Kyoto-avtalen reforhandles på klimatoppmøtet i København, og målsettingen for de nordiske landene er å redusere klimagassutslippene og tallfeste forpliktende utslippsreduksjoner. Strategien for arbeidet videre fram mot desember legges av de fem nordiske statsministrene på deres uformelle sommermøte som startet på Island søndag kveld.

Nye punkter

- Vi har store ambisjoner, og det er helt avgjørende at vi samarbeider for å få resten av verden med oss på en god avtale, sier Stoltenberg.

Blant annet vil han ha et godt regelverk for karbonfangst. Stoltenberg vil også at den nye klimaavtalen skal inneholde tiltak mot avskoging og skogforringelse i utviklingsland. Det inngår ikke i dagens Kyoto-protokoll, det gjør heller ikke tiltak for å begrense utslippene fra internasjonal skipsfart og luftfart.

- Dette representerer store utslipp og det er derfor viktig at vi får disse punktene inn i en ny klimaavtale, sier Stoltenberg.

EU-søknad

Saken fortsetter under annonsen

Men de nordiske statsministrene kommer ikke utenom å diskutere den økonomiske krisen når de møtes på det kriserammede Island. Den ferske islandske sosialdemokratiske statsministeren Jóhanna Sigurdardóttir er vertskap for de nordiske kollegene i småbyen Egilsstadir øst på øya.

Hun dannet i mai Islands første rødgrønne regjering. Velgerne straffet de konservative partiene hardt etter finansskandalen som rystet landet i vinter, der de tre største bankene kollapset og etterlot Islands befolkning i stor gjeld. Statsminister Geir Haarde måtte gå av som følge av skandalen.

Til tross for indre uenighet i regjeringen vil Island søke om EU-medlemskap, og trolig starter forhandlingene neste år. En god fiskeriavtale er helt avgjørende for å få et flertall i en folkeavstemning om medlemskap. Forberedelsene til EU-forhandlingene er også et av temaene på det årlige uformelle statsministermøtet, og Island har allerede søkt råd for å lære av norske erfaringer fra forhandlingene i 1992 og 1993.

- Våre erfaringer med forhandlingene var at det var viktig å stille godt forberedt og ha godt med kunnskap og fakta, sier Stoltenberg.

(©NTB)