Usikkert om det blir noe Jagland-valg
Først etter en avstemming mandag om dagsorden vil det blir klart om Europarådets parlamentarikere overhode vil stemme som planlaget dagen etter.
- Det er vanskelig å si om valget vil avholdes. Det er 50-50, sier en kilde i Europarådet til NTB.
Årsaken til usikkerheten er strid mellom rådets parlamentarikerforsamling, hvis oppgave er å stemme over kandidatene til stillingen, og ministerkomiteen, som innstiller kandidatene.
Misnøye
Sterke krefter i parlamentarikerforsamlingen er misfornøyd med at bare Jagland og Polens tidligere statsminister Wlodzimierz Cimoszewicz er innstilt til valget, og de krever at også ytterligere to kandidater føyes til lista.
Den ene av dem, belgiske Luc Van den Brande, er samtidig også leder av sentrum-høyre-fraksjonen EPP, den største grupperingen i parlamentarikerforsamlingen.
Han mener det ikke er akseptabelt at det bare er to kandidater fra venstresiden i politikken.
- Det som vil være mest skadelig, er hvis rådet ikke handler i tråd med normale, demokratiske regler, som vi belærer andre om. Og det sier jeg ikke som kandidat, sier Van den Brande til NTB.
Han vil ikke spå noe om utfallet av mandagens votering.
- Vi skal diskutere dette på gruppemøter søndag og mandag. Jeg vil stemme i tråd med min gruppe, sier Van den Brande.
Maktkamp
EPP er den største grupperingen i parlamentet og har flertall sammen med den liberale gruppen ALDE. De liberales gruppeleder, ungareren Mátyás Eörsi, er den andre forkastede kandidaten.
Også lederen for sosialistfraksjonen i forsamlingen har vært kritisk til kandidatnomineringen, og fraksjonsledernes ord veier tradisjonelt tungt. Men ministerkomiteen, hvor de 47 medlemslandenes regjeringer er representert, har gjentatte ganger avvist å endre kandidatlista.
- En utsettelse vil ikke endre på det. Dette dreier seg mest om maktkamp mellom to av Europarådets instanser, sier en kilde i Strasbourg, som også mener stemningen er i ferd med å snu blant parlamentarikerne.
Skulle valget likevel bli avblåst denne uken, er neste anledning i slutten av september.
- Indre kaos
Per-Kristian Foss (H), som leder den norske gruppen i parlamentarikerforsamlingen, mener også en utsettelse vil være meningsløs og svekke forsamlingen. Å velge generalsekretær er en av de mest konkrete oppgavene forsamlingen har. Han påpeker også at parlamentarikerne gikk inn for de nye kriteriene for å velge ut kandidater, hvor blant annet erfaring som stats- eller utenriksminister er et krav.
- Hvis vi ikke engang klarer dette, kan det gi et inntrykk av en forsamling i indre kaos. Det vil være et nederlag, sier Foss, som er en del av Van den Brandes EPP-gruppering. Men Foss vil tale gruppelederen imot.
- Jeg tror at det blir en spennende votering om hvorvidt parlamentet ønsker å protestere mot ministerrådet eller ikke. Jeg vil gå sterkt inn for at vi avholder valget. Ministerrådet har gjort rett, sier Foss til NTB.
- Hva tror du i så fall om Jaglands sjanser?
- Mitt inntrykk fra de reaksjonene vi har fått etter at partigruppene har intervjuet kandidatene, er at Jagland står sterkt, sier Foss.
(©NTB)