USAs finansminister i hardt vær etter AIG-skandalen
Geithner har vært i hardt vær siden han tiltrådte som finansminister, og flere mener han ikke har gjort nok i lys av den økonomiske krisen.
Kritikken har ikke avtatt etter at det ble kjent at American International Group (AIG) betalte sine ansatte bonuser på til sammen 165 millioner dollar samtidig som forsikringsgiganten mottok krisehjelp fra staten.
I et intervju med CNN sier Geithner at han fikk vite om omfanget av bonusskandalen i tirsdag forrige uke.
- Jeg tar det fulle og hele ansvaret for at jeg ikke fikk vite om dette før, sier Geithner.
Han avviser imidlertid at AIG-saken har antatt dimensjoner som gjør det nødvendig for ham å vurdere stillingen sin.
- Kritikken er en del av jobben, konkluderer Geithner.
«Politisk sirkus»
Lederne for Republikanerne i Representantenes hus, John Boehner, er på sin side langt ifra fornøyd med Geithners beklagelse.
- Dette politiske sirkuset som har pågått her i dag gir oss ikke svar på spørsmålene om hvem som visste hva og når de visste det, sier Boehner til MSNBC.
Representantenes hus i Kongressen vedtok torsdag at det skal betales 90 prosent skatt av AIG-bonusene.
- Lovforslaget skal videre til Senatet, og jeg ser fram til et endelig produkt som gir et klart signal til toppsjefene om at denne typen kompensasjon ikke vil bli tolerert, kommenterte president Obama etter vedtaket.
Finanskomiteen i representantenes hus vurderer samtidig et lovforslag der det blir forbudt for selskaper som har mottatt statsstøtte å utbetale bonuser før støttebeløpet er tilbakebetalt.
Skylder millioner i skatt
Samtidig kommer det fram at 13 selskaper som har blitt tilgodesett med statlig krisehjelp, skylder flere millioner dollar i ubetalt skatt, melder nyhetsbyrået AFP.
De 23 selskapene som mottok mest i støtte er gått etter i sømmene, og det viser seg at 13 av dem til sammen skylder 220 millioner dollar i skatt.
- To av selskapene skylder 100 millioner dollar hver. Hvordan er dette mulig, spør demokraten John Lewis, som har ledet granskingen.
- Om vi skulle gransket alle de 470 mottakerne av statlige midler, hvor mye penger ville det da ha dreid seg om? Det er en skam, legger han til.
For å motta statlig hjelp i fjor høst måtte selskapene skrive under på en erklæring der det sto at de ikke skyldte skatt.
(©NTB)