Støre: - Vi må ha én palestinsk adresse

Publisert: 3. mars 2009 kl 08.03
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.06

Deltakerne på giverlandskonferansen i Sharm el-Sheik i Egypt lovet mandag 30 milliarder kroner til palestinerne.

- Vi har samlet inn 4,5 milliarder dollar for de neste to årene, sa vertslandets utenriksminister Ahmed Abul Gheit som sammen med utenriksminister Støre ledet forhandlingene. På forhånd håpet man på 3 milliarder dollar.

Vilje til støtte

- Konferansen har resultert i høye giverbeløp, særlig fra araberstatene og landene ved Persiabukta. Det er en stor vilje til å støtte det palestinske folk og befolkningen på Gazastripen, oppsummerer utenriksminister Støre på telefon fra flyet på vei hjem fra Sharm el-Sheikh.

- Fra norsk side har vi også registrert som meget positivt at giverlandene opptrer samlet, og at det er stor respekt for palestinske prioriteringer.

Han påpeker samtidig at Israel opprettholder et «stengningsregime» overfor Gazastripen som gjør det illusorisk å tro at hjelp på kort sikt vil kunne strømme inn.

Én adresse

Saken fortsetter under annonsen

Men først og fremst understreker Støre at man bare kan komme videre gjennom en politisk avklaring på palestinsk side.

- Det er utenkelig å gjenoppbygge på Gazastripen uten politisk avklaring. Vi står overfor et alvorlig dilemma: Skal vi igjen bygge opp noe vi bygde for få år siden, og som nå er hamret og banket flatt? Det må en politisk løsning til. Vi må ha én palestinsk adresse, en palestinsk selvstyremyndighet med gjennomslagskraft både på Vestbredden og på Gazastripen, sier Støre.

Han sier samtalene i Egypt mellom forskjellige palestinske grupper gir grunn til forsiktig optimisme, men at tidligere erfaringer tilsier at man skal følge samtalene med stor nøkternhet.

USA mot Hamas

Utenriksminister Hillary Clinton stilte ingen krav til Israel under giverlandskonferansen for palestinerne. I stedet forsikret hun om at USA ikke vil gi penger til Hamas.

Clinton lovet over 900 millioner dollar til palestinerne, men vil fortsatt ikke ha noe å gjøre med Hamas, som har makten på Gazastripen.

Hun sier også at den amerikanske pengestøtten må bidra til å få i gang fredsprosessen mellom Israel og palestinerne, ikke bare brukes til kortsiktig hjelp på Gazastripen. Hun sa også at hun er bekymret for rakettene mot Israel som fortsatt kommer fra Gazastripen.

Saken fortsetter under annonsen

- Israel kan ikke bare sitte rolig og se på raketter som faller på sitt eget folk.

Ingen Israel-kritikk

Noen analytikere påpeker at Clinton ikke en eneste gang under talen rettet kritikk mot eller stilte krav til Israel, verken når det gjelder bosetninger på okkuperte områder eller de stengte grensene til Gazastripen. I stedet fokuserte hun på hva den palestinske siden må gjøre.

Andre påpeker at Clinton neppe kunne sagt noe annet på sin første giverlandskonferanse, og at det er mulig USA er åpen for å håndtere Hamas på en annen måte innenfor rammen av en palestinsk samlingsregjering.

En tredel til Gaza

Av de 900 millioner dollarene USA tenker å gi, er kun en tredel øremerket Gazastripen. De skal først og fremst gå til presserende humanitære behov og kanaliseres gjennom FN og hjelpeorganisasjoner.

Resten skal gå til den palestinske selvstyremyndigheten for å reformere institusjoner og skape økonomisk utvikling på Vestbredden.

Saken fortsetter under annonsen

Clinton forsikret at bevilgningene vil bli nøye kontrollert slik at ingen penger havner i hendene på islamistiske Hamas, som USA regner som en terrororganisasjon.

Israel presser dessuten på for at Hamas fortsatt må boikottes.

- Vi ønsker definitivt ikke å oppleve at velviljen til verdenssamfunnet blir utnyttet av Hamas for å tjene organisasjonens ytterliggående mål, sier den israelske talsmannen Mark Regev.

Verken Hamas eller Israel var til stede på den en dag lange konferansen.

(©NTB)