Selnederlag for Norge i EU
Norge er svært lite fornøyd med importforbudet, som tross unntak for visse typer fangst vil ramme så godt som all norsk eksport av selprodukter til Unionen.
- Vi kan ikke selge noen produkter fra den norske selfangsten hvis dette forslaget blir vedtatt, sier fiskeriråd Paul Oma ved den norske EU-delegasjonen i Brussel til NTB.
Forkastet merkeordning
Da behandlingen av importforbudet startet i EU-systemet høsten 2006, var det snakk om å innføre en merkeordning hvor produkter fra selfangst som oppfylte visse kriterier, ville bli tillatt. Men underveis i prosessen er dette strammet inn, og i den framforhandlede teksten som vil bli vedtatt, argumenteres det for at en merkeordning ikke er gjennomførbar.
Teksten, som NTB har fått tilgang til, slår fast at det er mulig å avlive og flå sel uten unødvendig lidelse for selen, som riktignok er et «følsomt» dyr, men at det ikke er mulig med en god nok kontroll av dette.
- Gitt forholdene selfangsten gjøres under, er en godkjenning og kontroll av jegernes respekt for dyrevelferd ikke mulig i praksis, eller i det minste vanskelig å gjennomføre på en effektiv måte, heter det.
En merkeordning vil også være for dyr å administrere for alle parter, noe som gjør et generelt forbud til et bedre virkemiddel, argumenteres det.
- Inngrep
For Norge er dette vanskelig å svelge. Regjeringen mener norsk selfangst er den mest humane i verden, med veterinærer om bord på alle fangstskuter. EUs importforbud tolkes derfor som et uakseptabelt inngrep i norsk marin forvaltning som kan sette en like uakseptabel presedens.
Norske myndighetskilder som har fulgt prosessen, mener samtidig forbudet er totalt uegnet til å kunne regulere selfangsten.
- Det er ingenting i dette som forbyr EU-land å skyte sel for fote. Det eneste dette betyr, er at man ikke kan selge produktene, sier én av dem til NTB.
I flere brev til EU-systemet har Norge varslet at importforbudet vil bli brakt inn for Verdens handelsorganisasjon (WTO) når det blir vedtatt. EU mener på sin side at hensynet til dyrevelferd gjør forbudet gyldig.
Rammer 20 prosent
I den siste behandlingen av teksten mellom EU-institusjonene, ble det inkludert et unntak for produkter fra fangst som gjøres for å beskytte fiskebestand. Men dette salget skal være av ikke-kommersiell karakter og ikke bryte med det overordnede forbudet, noe som fra norsk side gjør det lite verdifullt. Samtidig er tradisjonell fangst fra inuitter og urfolk unntatt forbudet.
Viktigere for Norge er det at et transittforbud for selprodukter er ute av teksten. Et slikt forbud ville rammet så å si all norsk seleksport, som stort sett går via Helsingfors, Frankfurt og København. Isteden blir det nå stopp for 20 prosent av eksporten, som i dag går til EU-markedet.
- Det at man fjerner 20 prosent av markedet, er uansett alvorlig. Og det prinsipielle er ikke endret, sier fiskeriråd Oma.
EU-parlamentet har en siste debatt om teksten i Strasbourg mandag kveld, før et endelig vedtak er ventet tirsdag.
(©NTB)