Oljefondet tjente millioner på omstridt gruvedrift

Publisert: 29. september 2009 kl 08.33
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.06
Gruva, som blir kalt Marlin, ligger i San Marcos-provinsen nordvest i Guatemala og drives av det canadiske selskapet Goldcorp.
Gruva ble etablert i 2004 og har så langt produsert 18,5 tonn gull og 223 tonn sølv, skriver Aftenposten.
Norge eier aksjer til en verdi av 815 millioner kroner i Goldcorp gjennom statens pensjonsfond utland, også kalt oljefondet.
Bare i år har aksjeverdien steget med 203 millioner kroner.
Saken fortsetter under annonsen
Innbyggerne i San Marcos-provinsen, hovedsakelig Maya-indianere, hevder at gruvedriften fører til store miljøskader og helseproblemer.
De protesterer mot at barna utvikler store hudproblemer og hårtap og at sprengningsvirksomheten skaper sprekker i husene deres.

Tapper vannet

De enorme vannmengdene som går med til gruvedriften skal også ha tappet mange brønner i området.
Saken fortsetter under annonsen
Lokalbefolkningen forteller også at de ikke ble spurt om de ønsket en gruve i området og påpeker at de i liten grad har nytt godt av den lukrative driften. Bare 0,5 prosent av inntektene fra gruva går direkte tilbake til lokalområdet.
Generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp peker på to store problemer.
- Det ene er at lokalbefolkningen blir systematisk overkjørt, noe vi mener er et brudd på menneskerettighetene. Det andre er miljøforurensningen.
Alt taler for at det er en sammenheng mellom helseskadene og utslippene, sier han, og anslår at om lag 10.000 mennesker blir direkte berørt av miljøskadene fra gruva.
Saken fortsetter under annonsen

Krever gransking

Nå krever Sommerfeldt at Etikkrådet i Statens pensjonsfond utland går gjennom saken.
- Her må oljefondet vise aktivt eierskap og be om en uavhengig undersøkelse, sier han.
Goldcorp har gjentatte ganger benektet at gruvedriften er miljøskadelig. Selskapets egne tester viser at vannet er rent, mens utslettene og helseproblemene blant lokalbefolkningen angivelig skyldes dårlig hygiene. Sprekkene i veggene forklares av selskapet med høy musikk.
Saken fortsetter under annonsen
Lederen i Etikkrådet, Gro Nystuen, opplyser at gruveindustrien følges nøye, og at Goldcorp er et selskap rådet «har på radaren». (©NTB)