Også Norge beredt til å hjelpe Island

Publisert: 8. oktober 2008 kl 09.17
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.06
Men også Norge kan hjelpe. Tirsdag snakket statsminister Jens Stoltenberg (Ap) med sin islandske kollega Geir Haarde, som ikke vil benytte muligheten ennå.
I tråd med en kriselov som ble vedtatt kvelden før, satte Islands myndigheter tirsdag landets nest største bank under administrasjon.
De ba også om et lån på 4 milliarder euro fra Russland og bandt islandske kroner til en fast kurs. Tiltakene ble iverksatt dagen etter at handelen med aksjer fra de største bankene ble stanset, og den islandske kronen tapte nesten en tredel av sin verdi.

I mai

- Allerede i mai snakket vi om den krevende situasjonen på Island. I etterkant av dette ble den islandske og norske sentralbanken enige om at Norges Bank skulle stille en låneadgang på 500 millioner euro (i overkant av 4 milliarder kroner), sier Stoltenberg til aftenposten.no.
- Dette er en adgang til å låne penger, framforhandlet av sentralbankene, men støttet av regjeringene. Så langt er den ikke benyttet, og Haarde ga ikke uttrykk for at det er mer aktuelt å bruke pengene nå, sier Stoltenberg.
Statsminister Haarde mener imidlertid det gir Island en trygghet i låneadgangen, selv om den ikke benyttes. De to statsministrene har samarbeidet i en årrekke, og Stoltenberg framhevet den store norske interessen for islandsk økonomi da han snakket med Haarde tirsdag kveld.

Saken fortsetter under annonsen

Alvorstung Haarde

I en alvorlig tale til nasjonen varslet statsminister Haarde at landet kunne gå konkurs om ikke regjeringen straks fikk kontroll gjennom fullmakt til å gripe inn, blant annet ved å nasjonalisere bankene om nødvendig.
Analytikeren Elisabeth Gruie i den internasjonale storbanken BNP Paribas anslo overfor nyhetsbyrået Reuters Islands behov for penger til banksektoren til rundt fire milliarder euro, eller 33,5 milliarder kroner.

Russisk lån?

Russiske talsmenn ville tirsdag ettermiddag ikke bekrefte at Russland har gått med på å gi Island et lån på fire milliarder euro, skrev nyhetsbyrået TT. Den islandske sentralbanken Sedlabanki hadde tidligere meldt om et slikt tilbud.
Statsminister Haarde sa til journalister i Reykjavik at islandske representanter enten tirsdag eller onsdag ville reise til Russland for å drøfte betingelsene for et lån. - Men det er med dette som med alt annet: Ingen ting er sikkert før det er sikkert, tilføyde han.
Det internasjonale pengefondet IMF har sendt en representant til Reykjavik for å følge utviklingen i den islandske bankkrisen. Men islendingene virker ifølge nyhetsbyrået Reuters lite lystne på å ta imot hjelp fra fondet.

Avviser IMF

Holdningen var den samme, da finanspolitikere fra G7-gruppen av store industriland mandag kveld drøftet den globale finanssituasjonen.
- Japan foreslo å gi Island hjelp gjennom pengefondet, men Island ville ikke be IMF om penger, sa en tjenestemann i et G7-land.
Tirsdag formiddag kunngjorde handelsminister, Bjørgvin Sigurdsson, at regjeringen har avsatt styret i Landsbanki, landets nest største bank. Myndighetene i Reykjavik overtar selv styringen av storbanken.
Sigurdsson forsikrer at banken skal drives som vanlig, og at kundene ikke vil merke forandringen siden regjeringen har garantert for alle innskudd i islandske banker. - Alle filialer, minibanker og internettbanken vil fortsette å fungere som vanlig, sa han.
Kaupthing, Islands største bank, fikk tirsdag 500 millioner euro i støtte fra sentralbanken Sedlabanki, men banken blir foreløpig ikke overtatt. Allerede i forrige uke ble den tredje største banken, Glitnir, nasjonalisert da den fikk problemer med å skaffe seg kreditt.

(©NTB)

Saken fortsetter under annonsen