138365722_eu.jpg

Nær enighet om ny milliardbetaling for EØS

Publisert: 16. juli 2009 kl 12.07
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.06

Den forrige avtalen om den såkalte EØS-kontingenten løp ut 30. april uten at EØS-landene Norge, Liechtenstein og Island greide å bli enige om en ny avtale med EU. Forhandlerne hadde opprinnelig satt seg som mål å ha den nye avtalen klar allerede ved nyttårstider, men økonomisk krise på Island og stor avstand mellom EUs krav og Norges betalingsvilje har gjort at forhandlingene føres langt på overtid.

I den forrige femårsperioden betalte Norge langt over 10 milliarder kroner til prosjekter for økonomisk og sosial utjevning i de minst bemidlede EU-landene, et beløp EU ved forhandlingsstart i fjor høst ønsket å øke med nesten 70 prosent. Norge, som i EØS-sammenheng er som stormakt å regne, betaler rundt 98 prosent av EØS-landenes bidrag, og avviste blankt EUs åpningskrav, men er siden blitt drevet fra skanse til skanse.

Er enige

De siste ukene har forhandlingene endelig skutt fart, og etter det NTB erfarer skal EU-kommisjonen og Norge nå være enige om en samlet pakke, hvor en betydelig økning av milliardbetalingen er en hoveddel.

EU-ambassadør Oda Helen Sletnes, som for tiden er på ferie i hjembyen Sandefjord, sitter nå standby for å kunne reise til Brussel for å undertegne forhandlingsresultatet når det er klart.

Kilder i Kommisjonen sier til NTB at det fortsatt gjenstår å få Liechtenstein og Island til å slutte seg til avtalen. Kriserammede Island skal ha fått forståelse for å slippe unna noen økning.

Mer avgjørende er likevel en godkjenning fra EUs 27 medlemsland, som fortsatt ikke skal være helt i boks.

Saken fortsetter under annonsen

Norges krav om å få fjernet Hellas og Spania fra den stort sett Øst-Europa-dominerte listen av mottakere av pengestøtten, har vært av de vanskeligste punktene i forhandlingene. Finanskrisen har ikke minsket lysten på «gratis» prosjektmidler i Hellas og Spania, og siden alle de 27 medlemslandene må godkjenne en forhandlingsløsning, tyder mye på at begge de to gamle EU-landene fortsatt får være med.

Milliardene ruller

Norges utgangspunkt i forhandlingene var at man ville betale mindre i EØS-kontingent de neste fem årene. Fra Stortingets talerstol før sommeren advarte utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) EU mot å stille «uanstendige og ublu» krav i forhandlingene. Samtidig har den rødgrønne regjeringen voktet seg vel for at pengestriden skulle gå ut over selve EØS-avtalen, som unektelig er viktigere for Norge enn den er for EU.

Bråk rundt EØS-avtalen er heller ikke noe valgkampstrategene i Arbeiderpartiet har høyest på ønskelisten.

Støre, som nå er på ferie på Sørlandet, har ikke villet spesifisere hvilke summer som ville kvalifisere som «uanstendig» betaling for EØS-avtalen. Men når resultatet foreligger, og Støre innkaller til pressekonferanse i skjærgården, vil velgerne i hvert fall få vite hva han mener er anstendig for Norge å betale for EØS-tilknytningen.

Det er uansett snakk om milliarder.

(©NTB)