Mot EU-søknad for Island etter historisk valg

Publisert: 27. april 2009 kl 08.11
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.06

Sosialdemokratenes fungerende statsminister Jóhanna Sigurdardóttir gjorde allerede før valgseieren klart at hun ser for seg EU-medlemskap og valutabytte til euro for Island innen fire år.

For Sigurdardóttir er et EU-medlemskap den beste veien ut av det alvorlige uføret den islandske økonomien er havnet i.

Klart for hestehandel

Sigurdardóttirs tidsplan betyr i så fall en umiddelbar EU-søknad, noe hennes koalisjonspartner De venstregrønne, SVs islandske søsterparti, er skeptiske til.

Men trolig må de gi etter.

- De er desperate for å komme med i regjeringen. Jeg regner med de vil gi etter, men først etter å ha fått noe tilbake. Kanskje restriksjoner for investeringer i aluminiumsindustrien eller høyere skatter for de rike, sier statsviter Stefania Oskarsdóttir ved Universitetet i Reykjavik til NTB.

Ifølge Oskarsdóttir kalkulerer De venstregrønne med et nei i folkeavstemningen etter at en EU-søknad er ferdigbehandlet. Selv om meningsmålinger har vist at over 60 prosent av islendingene støtter en EU-søknad, er det under 50 prosent som sier de vil stemme ja.

Saken fortsetter under annonsen

Kan bli krangel

For den nyvalgte regjeringen tror Oskarsdóttir selve søkerprosessen kan bli en vanskelig affære, og ikke minst den etterfølgende folkeavstemningen.

- Det vil underminere koalisjonen når regjeringspartiene begynner å argumentere for to forskjellige syn, anslår hun.

En av De venstregrønnes mest profilerte politikere, helseminister Ôgmundur Jónasson, gjentok søndag sine uttalelser om at tidspunktet er det dårligst mulige for Island til å gå inn i forhandlinger med EU.

Jónasson, som også er fagforeningsmann, er sterkt kritisk til EU-prosjektet, og ikke minst til EUs tjenestedirektiv. Han sørget fredag egenhendig for at den islandske regjeringen forkastet et vedtak i EØS-komiteen i Brussel tidligere på dagen om å innlemme direktivet i EØS-avtalen.

- Selv om direktivet nok blir vedtatt senere, var det et kraftig signal til Sosialdemokratene, sier Oskarsdóttir.

Mens nei-siden i Norge tar en mulig islandsk EU-søknad med ro, mener Europabevegelsens generalsekretær, Grete Berget, at et islandsk EU-medlemskap vil svekke EØS-avtalen så kraftig at det er spørsmål om den kan overleve, politisk og juridisk.

Saken fortsetter under annonsen

Har flertall

De venstregrønne gjorde et brakvalg og mer enn doblet sin oppslutning til 21,7 prosent. Sosialdemokratene gikk imidlertid også fram, 3 prosentpoeng til 29,8 prosent, og er storebror i koalisjonen. Det vil sørge for framdrift i EU-spørsmålet.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) gratulerte Islands statsminister med valgseieren. Han sa i en pressemelding at han ser fram til å fortsette samarbeidet med statsminister Jóhanna Sigurdardóttir og hennes regjering.

Et argument som ja-siden bruker for å sende inn en EU-søknad raskt, er at EUs utvidelseskommissær for tiden er finske Olli Rehn, og at EUs formannskap i sommer overtas av Sverige.

Rehn har anslått at en søknad kan være ferdigbehandlet i løpet av et år.

Men selv om en folkeavstemning om EU-medlemskap holdes allerede neste år, må det nok et Allting-valg til før Island eventuelt er med i EU. Medlemskapet krever nemlig en grunnlovsendring som må bli vedtatt av to etterfølgende Allting.

- Spørsmålet er om regjeringen er villig til å ha nye valg allerede om et år. Jeg tviler på det, sier Oskarsdóttir.

Saken fortsetter under annonsen

For før den tid må regjeringen trolig ha både kuttet i statens utgifter og redusert lønninger i den offentlige sektoren for å få balanse i regnskapene, noe som høyst sannsynlig vil slite hardt på koalisjonen.

- Valget er over, nå starter det virkelige livet, sier hun.

(©NTB)