Mange utfordringer venter Sverige
Når Sverige overtar formannskapet i EU 1. juli, venter mange og vanskelige oppgaver. Ikke minst må Reinfeldt ta tak i EUs indre strukturelle problemer.
For andre gang siden Sverige ble EU-medlem i 1995, skal unionen styres fra Stockholm i et halvt år. Forrige gang var under statsminister Göran Persson i 2001. Men utfordringene som møter statsminister Reinfeldt nå er ganske så annerledes enn for åtte år siden.
Reinfeldt og finansminister Anders Borg har allerede kunngjort at arbeidet med å håndtere den globale økonomikrisen og å legge til rette for strammere regulering av finansmarkedet i Europa står svært høyt på dagsorden.
Samle EU
Men det viktigste Sverige må gjøre, er først og fremst å utvise skikkelig lederskap, mener statsviter Göran von Sydow, forsker ved SIEPS, det svenske instituttet for europapolitiske studier.
- Det kan imidlertid bli vanskelig, ikke minst med tanke på den institusjonelle usikkerheten som finnes i EU nå, sier von Sydow til NTB i et sommerlig Stockholm en drøy uke før svenskene tar over.
Økende proteksjonisme og euroskepsis merkes hos mange av EUs borgere. Sverige må derfor bruke formannskapet til å være en god megler, mener von Sydow.
Vil ha unntak for Irland
EU sliter med store interne problemer. Lisboa-traktaten er ment å forenkle unionen, å gjøre den mindre byråkratisk, og lette de strukturelle vanskene som EU sliter med i dag.
Men som kjent stemte Irland nei til traktaten i en folkeavstemning, og den kan ikke iverksettes før samtlige medlemsland har ratifisert den.
Til høsten skal irene på nytt stemme over traktaten, og Reinfeldt har vært en ivrig pådriver for å få resten av EU til å gå med på å gi Irland unntak for enkelte av punktene i traktaten, blant annet om skattesaker og abort.
Må legge til rette
Journalisten, skribenten og bloggeren Annika Ström Melin har jobbet med EU-relaterte spørsmål i lang tid, og hun mener Sveriges viktigste oppgave det kommende halvåret blir å sørge for at Lisboa-traktaten blir iverksatt. Dersom irene stemmer ja til traktaten, og det kan godt tenkes, vil den nye EU-grunnloven tre i kraft 1. januar neste år.
- Da blir det Sveriges oppgave å få tilrettelagt alt som skal til for å få den iverksatt. Det blir en svært viktig oppgave, og en stor utfordring, sier Ström Melin til NTB.
I tillegg til Lisboa-traktaten, må svenskene også ta tak i klimaspørsmålet og den globale økonomiske krisen, som har rammet mange EU-stater hardt.
Ambisiøst
Om Sverige vil lykkes med det de har satt seg fore å få til, er langt fra sikkert, mener von Sydow. Den økonomiske krisen gjør at det blir vanskeligere å få gjennomført ting.
- Regjeringen Reinfeldt er i overkant ambisiøse, synes von Sydow.
Ström Melin har imidlertid godt håp om at Reinfeldt vil få gjort mye de neste seks månedene.
- Om det er et land som vil kunne løse disse vanskelige oppgavene, så er det vel Sverige, sier hun. Vi er et mellomstort land, som er samlende og kompromissøkende, og med en stabil regjering, sier hun.
- Når store land har formannskapet, har de en tendens til å se mest på egne saker. På den andre siden sliter små land med å få til et godt formannskap. Det er en enorm oppgave, som krever mye.
(©NTB)