Joly vil til Brussel for å fjerne Barroso

Publisert: 24. mai 2009 kl 21.15
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.06

- Min lojalitet er europeisk, fastslår Joly når NTB snakker med henne i forkant av valgkampinnspurten i Frankrike.

- Så det er ikke slik at Norge nå kan få en ekstra lyttepost i EU-parlamentet?

- Jeg vil forbli norsk statsborger, men jeg flytter mitt sentrum til Paris, Brussel og Strasbourg. Og jeg kan jo ikke spille dobbeltagent, sier Joly.

Joly står på andreplass på den franske miljøalliansen Europe Ecologies liste i Paris-regionen Île-de-France og ligger på vippen til å få en plass etter EU-valget 4.-7. juni.

Klare planer

Kommer hun inn, har den kjente korrupsjonsjegeren klare planer for hva hun vil bruke den nye plattformen til.

- Jeg håper å være delaktig i å bli kvitt José Manuel Barroso, sier hun kjapt.

Saken fortsetter under annonsen

EU-parlamentet utpeker riktignok ikke EU-kommisjonens president, det er det EUs medlemsland som gjør, men den som får vervet, må formelt godkjennes av forsamlingen. Da Barroso fikk vervet etter forrige valg i 2004, sørget EU-parlamentet for at han måtte endre på sitt valg av EU-kommissærer for å bli godkjent.

Joly mener Barroso, som ønsker en ny periode som Kommisjonens sjef, har vært en utydelig og svak leder, ikke minst etter at finanskrisen tok av i Europa.

- Barroso har vært ikke-eksisterende i denne krisen, fastslår Joly.

Skatteparadiser

Hun innser samtidig at mye likevel tyder på at Barroso kommer til å fortsette, med støtte fra de største medlemslandene, og at sentrum-høyre-grupperingen fortsatt ser ut til å bli den største i EU-parlamentet.

Joly har likevel nok av annet å gripe fatt i, som bedre finansregulering på EU-nivå, en styrking av rettsvesen og kamp mot skatteparadiser.

- Skatteparadiser er redskapet multinasjonale selskaper bruker for ikke å betale skatt noe sted. Det går hardest ut over u-land, sier en engasjert Joly.

Saken fortsetter under annonsen

Hun mener arbeidet som er satt i gang i G20-sammenheng med å regulere disse frisonene, må forsterkes kraftig. Hun ser for seg EU-regelverk som kan hindre selskaper fra å komme inn på det europeiske markedet hvis de gjør bruk av skatteparadisene.

Nytt liv

Joly og de grønnes argumenter ser så langt ut til å fenge tilstrekkelig mange av de franske velgerne. Sammen med frontfigur Daniel Cohn-Bendit har Joly sørget for å gjøre partiet til det tredje største i Paris.

Cohn-Bendit, som hentet Joly til partiet i fjor høst, gjorde det klart at han var på jakt etter «helstøpte personligheter» for å vinne velgere. For Joly er de mange valgmøtene en ny hverdag.

- Dette er et nytt liv for meg, jeg har aldri vært politiker før. Nå er jeg det på fulltid og lever i en tunnel fram mot valget, sier hun.

Hun mener hennes miljøallianse, som også består av den kjente antiglobalisten José Bouvet, har den fordelen at kandidatene er genuint opptatt av av å bruke EU-parlamentet til å fremme europeisk, og ikke nasjonal politikk.

Joly viser til hvordan den franske regjeringspartiet UMP har satt to statsråder som topper på sin liste i Paris, Michel Barnier og Rachida Dati, hvorav i hvert fall sistnevnte nok helst ville fortsatt i fransk politikk.

Saken fortsetter under annonsen

- Dette er ikke mennesker som brenner for å gjøre noe i EU-sammenheng, men som har fått vervene som trøstepremie, sier Joly, som er dypt uenig med dem som mener den nasjonale politikken både har mer tyngde og prestisje.

- Ønsker man å forandre verden, er det EUs størrelsesorden man trenger, sier hun.

(©NTB)