138365727_eu_fl.jpg

Islands Allting vedtar å søke EU-medlemskap

Publisert: 17. juli 2009 kl 00.32
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.06

Etter at 33 medlemmer av Alltinget stemte for og 28 stemte imot, ble det torsdag klart at statsminister Jóhanna Sigurdardóttir kan levere landets EU-søknad under Unionens utenriksministermøte 27. juli.

- Beslutningen i den islandske nasjonalforsamlingen er et tegn på det europeiske prosjektets vitalitet og viser hvilket håp EU representerer, sier EU-kommisjonens president José Manuel Barroso i en kommentar.

Tar tid

I et intervju med Reuters varsler statsminister Sigurdardóttir at det kan ta mellom 2,5 og 3,5 år før samtalene med EU er ferdige og islendingene kan stemme over et eventuelt medlemskap.

Dette demper imidlertid ikke den EU-vennlige statsministerens glede over torsdagens avgjørelse.

- Dette er sannsynligvis den mest historiske avgjørelsen Alltinget har tatt siden republikkens dannelse, sier hun.

- Nære forbindelser

Saken fortsetter under annonsen

- Island er et europeisk land med lange og dype demokratiske røtter. Island har meget nære forbindelser med EU etter 40 år i EFTA og 15 år i EØS. Det er nå opp til Islands regjering å følge opp dette vedtaket ved å sende en offisiell søknad til EUs presidentskap, sier Barroso.

Også utvidelseskommissær Olli Rehn uttaler seg meget positivt.

- Jeg er glad for at EUs utvidelse snart vil kunne strekke seg til Europas nordvestlige hjørne også med Island, sier han.

Konsekvenser utredes

- Det vi må diskutere, er hvilke konsekvenser det vil få for Norge om Island skulle bli medlem. Det er jo et omstridt spørsmål på Island i dag, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

- Det andre spørsmålet er hvilke konsekvenser et eventuelt islandsk EU-medlemskap får for EØS-avtalen. Disse spørsmålene må vi nå utrede og ha en beredskapsdiskusjon med EU om, sier Støre.

Han tror derimot ikke at den islandske EU-søknaden vil føre til store endringer i de rødgrønnes formuleringer om EU for neste stortingsperiode.

Saken fortsetter under annonsen

- Minimal betydning

Nei til EU mener Islands EU-søknad har minimal betydning for Norges forhold til EU.

- At et dypt splittet Island i dag vedtar å søke EU-medlemskap, er en beslutning som i liten grad berører Norges forhold til EU, sier leder Heming Olaussen i Nei til EU.

Han mener Norges nei til EU aldri har vært avhengig av hva andre nordiske land foretar seg.

Svekket EØS

Europabevegelsen mener Islands EU-søknad bør legge grunnlag for en åpen og grundig politisk debatt om EØS-avtalen i Norge.

- Et islandsk EU-medlemskap vil svekke EØS-avtalen så kraftig at det er spørsmål om den kan overleve, både politisk og juridisk, sier leder Paal Frisvold i Europabevegelsen i en pressemelding.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge Frisvold vil et islandsk EU-medlemskap øke Islands fiskeeksport kraftig, noe som kan gi norske fiskere en tankevekker.

- Hvis Island skulle bestemme seg for å bli med i EU, er jeg overbevist at landet vil spille en avgjørende rolle i å utforme den europeiske fiskeripolitikken i de kommende årene, sier Frisvold.

(©NTB)