Historisk skifte på gang i Japan

Publisert: 25. august 2009 kl 16.49
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.06

LDP har regjert så å si uavbrutt i 50 år, men økonomisk krise, interne skandaler og hyppige lederskifter de siste årene har ført partiet til et bunnivå på meningsmålingene.

Ifølge en måling publisert i avisen Sankei Shimbun, basert på hele 44.000 spurte velgere, ligger opposisjonspartiet Japans demokratiske parti (DPJ) an til å få 300 av de 480 plassene i Underhuset.

Det ville være en dobling av partiets oppslutning og et resultat som ville føre det sittende regjeringspartiet LDP helt på sidelinjen i japansk politikk.

Finansministeren advarer

- Situasjonen er vanskelig, konstaterte finansminister Kaoru Yosano på en pressekonferanse tirsdag.

Yosano, som selv står i fare for å miste sin plass i Underhuset i valget, advarte velgerne mot å gi utfordrerne i DPJ for mye makt.

- Hvis denne utviklingen fortsetter, er det en fare for ett-parti-despotisme, sa Yosano.

Saken fortsetter under annonsen

Den politiske utviklingen i Japan etter andre verdenskrig, da landet lå i ruiner, setter Yosanos frykt i et spesielt lys. I nesten hele perioden er det nemlig hans parti, det liberalkonservative LDP, som har sittet med makten.

I det som er blitt kalt «jerntriangelet» har LDP, de store industriselskapene og det japanske byråkratiet hatt hånd om utviklingen av det økonomiske mirakelet i Japan.

Vil ta tid

Men etter den økonomiske nedturen på 1990-tallet har partiet opplevd slitasje. Tross enkelte solide oppturer, som under den svært populære Junichiro Koizumi, har analytikere lenge spådd at et skifte måtte komme.

- Nå ser det ut til å bli virkelighet. Det vil bli en periode med forvirring. Det vil ta tid. Men systemet er foreldet og må endes, sier Tomoaki Iwai, professor i statsvitenskap, ved Nihon-universitetet.

Samtidig påpekes det at forskjellen mellom utfordrerne DPJ og LDP ikke er altfor stor, samtidig som flere av DPJ-politikerne har sin bakgrunn fra nettopp LDP.

Likevel varsler DPJ-leder Yukio Hatoyama sentrale forandringer hvis han får makten. Større støtte til barnefamilier er en av hovedsakene, et tiltak i kampen mot Japans kanskje største framtidsproblem, den stadig eldre befolkningen. Bedre sosialt sikkerhetsnett og færre japanske militæroperasjoner i utlandet er andre kampsaker.

Saken fortsetter under annonsen

- Viktigst med stabilitet

Sittende statsminister Taro Asos kronargument er hans partis erfaring, og at Japan trenger «trygge hender» for å bli ledet ut av den økonomiske krisen. Men den upopulære Aso har så langt ikke nådd igjennom, samtidig som helsevesen og pensjon har passert økonomien som de viktigste sakene for velgerne.

Både Asos folk og enkelte analytikere påpeker at det kan bli vanskelig for DPJ å holde valgløftene på grunn av den økonomiske krisen. Partiet selv mener det kan finansieres ved innstramminger, uten å øke skattene.

I næringslivet mener flere at det viktigste er å få en klar vinner i valget.

- Hvis DPJ skulle vinne, er det best at de gjør det med et valgskred. Ellers vil politikken kunne komme til å mangle retning, konstaterer direktør Kazuhiro Takahashi ved Daiwa Securities. (©NTB)