138340076_sarah.jpg

Gransking: - Palin misbrukte makten sin

Publisert: 11. oktober 2008 kl 11.26
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.06
De tolv medlemmene av Alaskas lovgivende forsamling bestemte etter et seks timer langt møte bak lukkede dører av resultatet av granskingen skulle offentliggjøres.
Rapporten på 263 sider konkluderer med at Sarah Palin, Alaska-guvernør og republikansk visepresidentkandidat, på en ulovlig måte utnyttet makten sin til fordel for personlige interesser da hun ga politisjefen Walter Monegan sparken.

- Brøt etiske regler

Sjefetterforsker Steve Blanchflower sier at Palin har gjort seg skyldig i brudd på de etiske reglene for offentlig ansatte i delstaten.
Bakgrunnen for avskjedigelsen skal ha vært at Monegan nektet å gi sin underordnede, Palins daværende svoger, sparken. I rapporten konkluderes det ikke med at dette alene var grunnen til Monegans avskjed, men det blir slått fast at det trolig var en medvirkende faktor.
Palins svoger, Michael Wooten, gikk på denne tiden gjennom en opprivende skilsmissesak med søsteren til Palins ektemann, Todd.

- Personlig agenda

Sarah Palin skal ifølge granskingsrapporten ha latt ektemannen bruke guvernørkontoret og dets ressurser til å forsøke å presse delstatsansatte til å gi Wooten sparken.
- Guvernør Palin tillot med viten og vilje at det ble lagt et uakseptabelt press på underordnede i rammen av en personlig agenda, heter det i rapporten.
Det blir likevel presisert at Palin ikke har forbrutt seg mot straffeloven.

Saken fortsetter under annonsen

- Politisk motivert

Den republikanske valgkampleiren slår fast at Palin ikke har gjort noe guvernørstillingen hennes ikke tillater.
- Hun har handlet innenfor lovens rammer. Denne granskingen har vært ledet av Obama-tilhengere, står det å lese i en pressemelding fra Palin og John McCain.
Også andre republikanere mener granskingen er politisk motivert.
- Jeg mener det er flere problemer med denne rapporten. Jeg oppfordrer folk til å gå gjennom den med et kritisk blikk, sier den republikanske senatoren Gary Stevens, som var blant de tolv folkevalgte som satt i forsamlingen som har vurdert rapporten. (©NTB)