Godsnakker med svenske EU-formenn
Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) var onsdag i en rekke møter med sentrale personer både i den svenske regjeringen og i Riksdagen i Stockholm. Hensikten var bli samkjørt med svenskene før de tar over den operative ledelsen av EU i sommer.
- Norge og Sverige er jo godt kjent allerede, og vi har blant annet to norske diplomater på plass i svensk UD, sier Støre til NTB.
I møter med sin svenske kollega Carl Bildt tok Støre opp flere saker som Norge nå forhandler med EU om. Det største blant dem er forhandlingene om størrelsen på det norske EØS-bidraget.
Den gjeldende avtalen utløp 30. april, men man har ikke blitt enige om en ny. EU krever en kraftig økning av bidraget på 2 milliarder kroner som Norge årlig har betalt, et krav Støre har kalt for både ublu og uanstendig.
Ingen støtte
NTB er kjent med at Sverige ikke akkurat har talt Norges sak når EU har diskutert forhandlingene internt.
- Vi kan ikke regne med at noen snakker Norges sak i denne saken. Det er ingen i EU som er Norges røst, sier Støre.
Han understreker at en ny avtale om pengene Norge skal betale for sosial og økonomisk utjevning i Europa, må være rimelig for å fungere.
- Det er en fare for dette samarbeidet dersom det fremmes ublu krav, og de første kravene fra EU kan vi ikke akseptere, sier Støre.
På grunn av alt EU-lovverket Norge importerer gjennom EØS-avtalen, forsøker den norske regjeringen å være mest mulig til stede på EUs forskjellige ministermøter hvor viktige beslutninger fattes. En liste med ønsker blir sendt hvert formannskap, som bestemmer nivået på kontakten. Også svenskene har fått en slik liste, uten at det er klart hvor mange ganger norske ministre vil ta turen over Kjølen.
- Vi har også noe å tilby, og det svenske formannskapet har nytte av god kontakt, sier Støre, og trekker fram Sri Lanka og Midtøsten som spørsmål der Norge har spesiell kompetanse.
Klimasamarbeid
Foruten finanskrise og en endelig avgjørelse om unionens nye Lisboa-traktat, vil det svenske EU-formannskapet i stor grad blir preget av innspurten for de internasjonale forhandlingene om en ny klimaavtale.
Klimamøtet skal holdes i København, og regjeringen i Stockholm skal styre EU gjennom forhandlingene. Det ser Støre som en klar fordel for Norge, gitt naboskapet til de to landene.
- Det gir oss en mulighet til å støtte opp om et mest mulig ambisiøst formannskap, konstaterer utenriksministeren. (©NTB)