G20 gjøres til permanent økonomisk koordinator

Publisert: 25. september 2009 kl 09.23
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.06
Vedtaket representerer et skifte bort fra at de rikeste landene i G8 alene skal bestemme over verdens økonomiske utvikling og er et resultat av et langvarig press fra framvoksende land som Kina og Brasil.
Det var Det hvite hus som meldte at G20 blir et nytt permanent organ for å samordne internasjonalt økonomisk samarbeid. Vedtaket kunngjøres offisielt på møtets annen dag fredag, melder Wall Street Journal.
Før møtet åpnet torsdag ble det også meldt at lederne allerede var enige om de viktigste temaene det hadde vært tautrekking om på forhånd, nemlig begrensninger på bonuser for bankfolk og reformer i Det internasjonale pengefondet IMF.
Møtet åpnet med at president Barack Obama og hans kone Michelle ønsket sine gjester fra verdens 20 mektigste land velkommen til en elegant gallamiddag.
Saken fortsetter under annonsen

Demonstrasjoner

I timene før hadde sinte demonstranter vist hva de mener om møtet. Politiet tok i bruk gummikuler og tåregass for å stagge en mindre gruppe som brøt ut av en større demonstrasjon og knuste vinduer og kastet stein.
Nærmere 20 demonstranter ble arrestert, men politiet fikk raskt kontroll over situasjonen, ifølge borgermester Luke Ravenstahl.
Et tusentall demonstranter samlet seg under bannere med slagord mot kapitalismen i en park cirka tre kilometer fra konferansesenteret, men det var en mindre gruppe maskerte demonstranter som brøt ut og angrep politi og butikker.
Saken fortsetter under annonsen

Bankbonuser

Helt til kort før møtet, der hovedtemaet er finanskrisen, var det klare motsetninger mellom USA og enkelte europeiske land om nye reguleringer av finanssystemet, ikke minst bonusene.
Særlig Frankrike og Tyskland ønsket strengere begrensninger på hvor store bonusene kan være. De mener skyhøye bonuser stimulerer til risikovirksomhet i finansmarkedet, og derfor var en av hovedårsakene til den globale finanskrisen.
USA på sin side mener i utgangspunktet det ikke er offentlige myndigheters jobb å fastsette lønninger og strittet derfor imot.
Saken fortsetter under annonsen
- Vi er ganske nær. Vi vil gjerne ha sterke regler for å begrense risiko, sa USAs finansminister Timothy Geithner og fikk tilslutning fra Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, som deltar i egenskap av EUs formannskap.
Reinfeldt sa at man i Europa er svært bekymret over tendensen til at bankene gjenopptar sin gamle risikoatferd nå som finanskrisen synes å være i ferd med å gå over.

IMF-reformer

Idet møtet åpnet, antydet Kina at det også er oppnådd enighet mellom Europa og utviklingslandene om at de framvoksende landenes stemmeandel i IMF skal økes med 5 prosent.
Saken fortsetter under annonsen
Utviklingslandene har i årevis presset på for å få en bedre stemmeandel i forhold til i-landene, som i dag dominerer beslutningsprosessen i fondet.
Kina som i dag har 3,7 prosent av stemmene, har mindre innflytelse enn Frankrike med 4,9 prosent, enda Kinas økonomi er halvannen gang så stor.
- Vi mener at det på toppmøtet fredag blir fattet et viktig politisk vedtak om saken, sa generaldirektør i Kinas sentralbank, Xie Duo, før møtet.
Saken fortsetter under annonsen
Presidenten i EU-kommisjonen, José Manuel Barroso, bekrefter vedtaket.
Selv om G20 på London-møtet i april vedtok å styrke IMF med 500 milliarder dollar og gi IMF en viktig rolle i forhold til finanskrisen, har det vært vanskeligere å bli enig om strukturen og en mer rettferdig stemmefordeling.
Rett før topplederne satte seg ned til middag, fløy gnistene da en medarbeider av Brasils president Lula da Silva kritiserte de europeiske landene for
å motsette seg å gi større stemmeandel til de framvoksende økonomiene.
Brasil, Kina og andre er opptatt av å få framgang på temaet i Pittsburgh slik at en reform kan legges fram på IMFs årsmøte i oktober. (©NTB)