138364594_jonas.jpg

Frykter økonomikrisen dreper millioner kvinner og barn

Publisert: 15. juni 2009 kl 09.26
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.06

- Det er lett å oppnå enighet om å arbeide for barne- og mødrehelse. Men det er vanskelig å få oversatt enigheten til forpliktelser, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

For verdens fattigste handler den økonomiske krisen om liv eller død. Nedgangstidene har allerede sendt over 50 millioner mennesker inn i ekstrem fattigdom, og kvinner og barn er spesielt utsatt.

Toppmøte

Mandag arrangeres det derfor et toppmøte i New York om finanskrisen og tusenårsmålene for helse. Målet er å forhindre seks millioner dødsfall blant kvinner og spedbarn.

På møtet presenterer Støre og FNs generalsekretær Ban Ki-moon rapporten «Leading by example - Protecting the most vulnerable during the economic crisis».

- Dette er et eksempel på en internasjonal satsing hvor man må så og jobbe lenge for å høste, sier utenriksministeren.

Ifølge rapporten, som Norge har hatt ansvar for å sette sammen, er tegn på fremskritt man har sett den siste tiden, nå truet av den verste økonomikrisen siden 1930-tallet.

Saken fortsetter under annonsen

Kritisk fase

Budskapet er derfor at alle utviklingsland skal opprettholde nivået på sine helsebudsjetter, og at giverlandene skal opprettholde eller øke helsebistanden.

- Når vi ser tallene, millioner av nye mennesker i ekstrem fattigdom, er det lett å beregne at dette vil føre til en kraftig økning i mødre- og spedbarnsdødelighet, sier Støre.

Målet for Norge har vært å holde lederne ansvarlig for løftene de har gitt, forteller utenriksministeren. Mange land ser seg nå om etter muligheter for å kutte i budsjettene.

- Denne rapporten forplikter både givere og utviklingsland til å bidra til bedret helse. Det er nettopp i denne kritiske fasen, når landene ser hva de må gjøre for å tilpasse seg i 2009 og planlegger for 2010, at vi må bruke alt vi har av overbevisningskraft, sier Støre.

Fordommer

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) gikk ved forrige åpning av FNs hovedforsamling hardt ut mot mangel på framgang i arbeidet med tusenårsmålene for helse:

Saken fortsetter under annonsen

- Det er en skandale, og årsaken er fordommer. For mange personer med makt bryr ikke seg om at unge gravide jenter dør i jordhytter uten noe tilsyn og omsorg. Det hadde vært veldig enkelt å redde millioner av kvinners liv, sa Stoltenberg til NTB.

På spørsmål om hva som har kommet av forpliktelser siden september, svarer utenriksminister Støre:

- Det som har skjedd er at bevisstheten om dette har økt, og det har ser ut til å ha vært et skifte når det gjelder reproduktiv helse. USA inkluderer nå mødre- og barnehelse, og familieplanlegging, som jo var tabu under Bush, sier Støre.

Kraftig løft

- Men hva konkret har kommet på bordet av løfter om mer penger siden september?

- Jeg kan ikke måle dollar for dollar fra september til nå. Men vi mener å se at siden vi startet arbeidet i 2000, har penger til helseformål økt til over 18 milliarder dollar, noe som er et prosentvis ganske kraftig løft, sier Støre.

17 presidenter og statsministre, to helseministre, sju ledere av FN-byråer og fond og seks ledere fra sivile organisasjoner har bidratt til rapporten. USA glimrer med sitt fravær, men president Barack Obama har kommet med en støtteuttalelse som er tatt med.

(©NTB)

Saken fortsetter under annonsen