Europeiske ledere enige om redningsplan
- Planen omfatter alle sider ved finanskrisen, understreket Sarkozy etter at samtalene i Paris var avsluttet.
Storbritannias statsminister Gordon Brown sier han tror tilliten til banksystemet vil være gjenopprettet i løpet av få dager.
- Beslutningene vi tar de neste dagene, vil påvirke oss i flere år framover, advarte Brown i forkant av samtalene hvor han deltok sammen med lederne for eurolandene.
Egne pakker
Ordningen med statlige garantier for lån mellom banker med løpetid på opptil fem år, skal etter planen vare ut 2009.
Samtidig varsler en rekke land i og utenfor Europa at de vil legge fram egne, nasjonale redningspakker for finansnæringen de nærmeste dagene. Ifølge Sarkozy vil Frankrike, Tyskland, Italia og flere andre presentere sine tiltak mandag.
Storbritannia, som allerede har sprøytet inn over 540 milliarder kroner i ny egenkapital til bankene, kommer mandag til å sikre seg aksjemajoritet i storbankene Royal Bank of Scotland og HBOS, ifølge flere britiske aviser.
Selv den republikanske regjeringen i USA planlegger ifølge The New York Times å kjøpe aksjer i skakkjørte banker de nærmeste dagene.
Australia, New Zealand, De forente arabiske emirater og Portugal har alle besluttet å garantere for bankinnskudd. Og i Norge fikk bankene søndag tilbud om å låne 350 milliarder kroner i statsobligasjoner i bytte mot boliglån.
Lenger enn G7
Den belgiske finansministeren Didier Reynders sa søndag at han håpet eurolandene ville bli enige om to prinsipper: Behovet for å refinansiere enhver bank som trenger det, og nødvendigheten av at stater garanterer lån der hvor det kan bidra til styrket likviditet.
Før møtet i Paris oppfordret EU-kommisjonens president José Manuel Barroso eurolandene til å gå lenger enn det G7-landene gjorde under sitt krisemøte i Washington i helgen.
- G7-lederne tok noen gode beslutninger, men det må enda mer til om vi skal løse denne krisen, sa han.
- Alle midler
Planen Barroso siktet til, ble lagt fram på G7-møtet som startet fredag. Her lovet lederne for verdens rikeste land at «alle tilgjengelige midler» skal tas i bruk for å få den vaklende verdensøkonomien på beina.
Flere er likevel kritiske til den fem punkter lange planen som de mener er for svak og for lite konkret.
Det er disse feilene Barroso håper eurolandene vil unngå. Han vil ha en mer konkret kriseløsning og et langt tettere samarbeid enn det G7-planen skisserer.
For selv om eurolandene nå har vist vilje til å alliere seg, er spørsmålet likevel hvor tett samarbeidet vil bli - og om tiltakene faktisk kommer til å stagge krisen som i øyeblikket er i ferd med å spre seg fra finanssektoren til andre deler av verdensøkonomien.
(©NTB)