EU skyver på vanskelig klimadiskusjon
I slutterklæringen fra EU-toppmøtet fredag heter det at EU-lederen vil komme tilbake til diskusjonen i juni, men at EU vil ta på seg sin «rettferdige del av finansieringen i utviklingsland».
Det kreves bredere utredning av alternativene, slår topplederne fast, men de lover at Unionens holdning skal klargjøres «i god tid» før det internasjonale klimatoppmøtet i København i desember.
Da skal det være klart både hvor mye EU skal bidra med og hvordan byrdefordelingen skal være mellom medlemslandene.
- Lite konkret
Rådgiver Bård Lahn i Naturvernforbundet synes det er skuffende at EU ikke kan være mer konkret i saken, spesielt siden Unionen samtidig ikke har problemer med å fastsette summer for tiltak mot finanskrisen.
- EU har blitt kritisert i klimaforhandlingene så langt for å være lite konkrete og komme med få forslag som driver forhandlingene framover. Nå kan det se ut til at det vil fortsette ennå en stund, sier Lahn til NTB.
Han mener EU burde komme mer på banen blant annet når det gjelder et norsk forslag om å bruke kvoteinntekter fra i-land til å finansiere tiltak i u-land.
Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt innrømmer at EU nå skyver mesteparten av de vanskelige beslutningene over til høsten, når svenskene tar over EU-formannskapet.
- Jeg har sagt mange ganger at den store politiske energien klimaspørsmålet har hatt, ikke er der lenger, konstaterer Reinfeldt.
- Må revurdere
Flere EU-ledere, særlig fra Øst-Europa, har tatt til orde for at klimaambisjonen må reduseres i lys av finanskrisen.
- Vi må revurdere prioriteringene, sa den bulgarske statsministeren Sergeij Stanisjev underveis i møtet.
Det mener ikke Reinfeldt, som sier EU fortsatt aksler ledertrøyen i klimakampen.
- De ambisiøse målsettingene fra 2007 er ikke forandret, sier han.
EU har lovet å kutte sine utslipp med 20 prosent innen 2020 og øke dette til 30 prosent hvis resten av verden følger opp i København.
Reinfeldt sier imidlertid at man nå venter på et klimautspill fra den amerikanske Obama-administrasjonen og antyder at EUs erklæringer kan la vente på seg av taktiske grunner.
- Kommer vi med sifre nå, blir det tatt vel imot og blir glemt om noen uker. Tar vi dem så fram igjen i desember, blir vi kritisert for å komme med gamle nyheter, sier Reinfeldt.
(©NTB)