138364948_34888.jpg

EU-sjefene går for Barroso

Publisert: 19. juni 2009 kl 08.43
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.06

- Jeg er ekstremet stolt over den enstemmige støtten jeg har fått, sa Barroso etter at saken var blitt diskutert på EU-toppmøtet i Brussel til over midnatt natt til fredag.

Tsjekkias statsminister Jan Fischer bekreftet ifølge nyhetsbyrået AFP at alle unionens øverste ledere hadde sluttet opp om Barroso.

Svensk støtte

Men selv om EU-lederne samler seg om den sittende kommisjonspresidenten, er det uvisst om hans kandidatur får støtte av flertallet i det nyvalgte EU-parlamentet når det trer sammen 14. juli. Selv om det er EU-toppene som utpeker Kommisjonens president, må Barroso også ha EU-parlamentets godkjenning for å ta fatt på sin andre periode.

- Det store spørsmålet er hvordan dialogen med EU-parlamentet går videre, sa Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt torsdag.

Den svenske statsministeren er blitt en av Barrosos sterkeste støttespillere. Reinfeldt vil nødig bruke for mye tid på kjekling om toppjobben når han tar over EUs formannskap 1. juli.

- Ingen motkandidat

Saken fortsetter under annonsen

Uro om Kommisjonens lederskap vil trekke oppmerksomhet og krefter bort fra viktigere saker, som arbeidet med finanskrisen og innspurten i de internasjonale klimaforhandlingene, argumenterer Reinfeldt.

Han anklager Barrosos motstandere for å bedrive demonstrasjonspolitikk og maktspill.

- Det finnes jo ingen motkandidat, sier Reinfeldt.

Også den tyske forbundskansleren Angela Merkel mener det er viktig å få en avgjørelse raskt.

- Europa må forbli handlekraftig og har ikke tid til måneder med usikkerhet, understreker hun.

Skeptiske sosialister

Barroso tilhører sentrum-høyre-fraksjonen EPP, som er den største grupperingen i EU-parlamentet. Barroso skal også ha den liberale fraksjonens støtte, men det er fortsatt ikke nok til å sikre flertall.

Saken fortsetter under annonsen

For fem år siden valgte sosialistene i parlamentet å støtte Barroso. Men sosialistene hadde et tungt EU-valg, og pipen har nå fått en annen lyd.

Martin Schultz, sosialistgruppens leder, har åpent uttrykt misnøye med Barroso og avviste torsdag at det vil komme en avgjørelse i sommer.

- Vi er ikke villige til å ta en avgjørelse i juli, sa Schultz.

Maktbalanse

Reinfeldt, som i egenskap av EU-formann skal lede samtalene med parlamentet i saken, er lite glad for maktkampen som utspiller seg.

- Dette dreier seg først og fremst om en mangeårig diskusjon hvor man måler innflytelse og maktbalansen mellom EUs institusjoner, sier Reinfeldt.

Det er blitt spekulert på om sosialistene i parlamentet vil bli tilbudt en av de andre toppjobbene som dukker opp i stolleken som utspiller seg i EU-systemet etter valget. Hvis Irland sier ja til den nye Lisboa-traktaten i høst, vil en ny president ta over for de roterende formannskapene som EU-landenes leder, i tillegg til at også en ny og forsterket utenrikssjef skal ansettes.

(©NTB)

Saken fortsetter under annonsen