EU-kommisjonen vil ha gigantisk redningspakke
- Vår plan vil øke etterspørselen og skape millioner av jobber i framtiden, sa EU-kommisjonens president José Manuel Barroso da han presenterte planen for pressen i Brussel onsdag ettermiddag.
Tiltakspakken på 200 milliarder euro som ble lagt fram onsdag, tilsvarer rundt 1,5 prosent av samlet Brutto nasjonalprodukt (BNP) for de 27 medlemslandene.
Barroso sier den er å regne som en verktøykasse som medlemslandene kan benytte seg av, og at EU vil være romslig når det gjelder regler om budsjettunderskudd i medlemslandene.
- Tiltakene som allerede er annonsert av medlemslandene, men ennå ikke gjennomført, er selvsagt en del av disse tiltakene. Vi tar høyde for hva medlemslandene er klare for å gjøre, sa Barroso.
Ikke mer fra Tyskland
Rundt 170 milliarder euro i pakken skal komme fra medlemslandenes budsjetter, mens resten vil bli tatt fra EUs egne midler og Den europeiske investeringsbanken.
Pakken, som er rundt 600 milliarder kroner større enn det som var ventet på forhånd, vil bli lagt fram i desember på EUs toppmøte.
Kommisjonen har ingen råderett over EU-landenes budsjetter, og det er uansett toppmøtet som uansett har det avgjørende når det gjelder koordinert innsats.
Tyske myndigheter gjorde det onsdag klart at de mener Kommisjonens pakke er passende, men at landet ikke vil plusse mer på den allerede annonserte nasjonale pakken på 32 milliarder euro. Dessuten mener landet, som er EUs største bidragsyter, at Unionens eget bidrag må kommer fra de eksisterende budsjettene.
Avventende Reinfeldt
Den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt understreker også at det er det enkelte land som bestemmer hvordan satsingen skal skje.
- Det vi kan diskutere en bedre koordinering av en del av tiltakene. Men det er opp til hvert enkelt medlemsland å fatte vedtak. Dessuten er det ikke sikkert at vi blir enige om innretningen på tiltakene, sier Reinfeldt til TT.
Barroso oppfordrer på sin side Reinfeldt og de andre EU-lederen å slutte opp om pakken.
- Det er vi våre innbyggere skyldig, sa Barroso, som nå skal diskuterer planen med de enkelte medlemslandene.
Blant detaljene i planen er en støttepakke på rundt 45 milliarder kroner til den europeiske bilindustrien. Mesteparten av dette skal bidra til en omforming til produksjon av mer miljøvennlige biler.
- Vi foreslår ikke en gammeldags industriplan for bilindustrien, fastslo Barroso.
Åpner for ulikheter
Selv om hovedpoenget med Kommisjonens plan er å samle og koordinere tiltak, understreket Barroso at den tar høyde for de enkelte medlemslandenes forskjellige tilnærming til krisen.
- Det ville være feil med en «en størrelse passer alle»-tilnærming, sier Barroso, og peker på at prognoser viser at enkelte EU-land faktisk vil oppleve vekst, til tross for resesjonsvarsler i land som Frankrike, Italia, Spania og Tyskland.
Kommisjonen tar derfor for eksempel ikke til orde for et generelt kutt i momsen i alle EU-land, men tillater at det kan skje i en kort periode i de landene som ser det som nødvendig.
Han gjorde det også klart at det er store forskjeller på hva de enkelte medlemslandene forventes å bidra med.(©NTB)
Saken fortsetter under annonsen