Etterlyser klar tale fra Støre

Publisert: 5. mars 2009 kl 09.26
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.06

FNs kommende rasismekonferanse, den såkalte Durban II, avholdes i Genève 20.-24. april. Organisasjonen av Islamske Land (OIC) ønsker å sidestille religionskritikk og rasisme.

Mens Danmark er tydelige på at landet ikke kan akseptere at det de mener er et skifte av fokus fra bekjempelse av rasisme til innskrenkning av ytringsfrihet, velger Norge en mer forsiktig tone.

FrP er svært kritisk til den norske framferden, og mener Norge bør fortelle hvor skapet skal stå.

- Hvis ikke er det bedre å holde seg hjemme, sier utenrikspolitisk talsmann i FrP, Morten Høglund, til Klassekampen.

Saken fortsetter under annonsen

Durban II-konferansen er en oppfølging av FNs kontroversielle konferanse i Sør-Afrika i 2001. Forarbeidet er ledet av land som Iran og Libya. Disse presser på for å gjøre religionskritikk til et brudd på menneskerettighetene.

Canada og Israel har meldt at de vil boikotte konferansen, mens USA har trukket seg fra forberedelsene. Thorbjørn Jagland har tidligere slått fast at Norge bør holde seg hjemme.

Antyder kobling

Høglund og FrP antyder overfor Klassekampen en sammenheng mellom regjeringens avlyste plan om å utvide den såkalte hatparagrafen i straffeloven til å også gjelde kvalifiserte angrep på trosretninger og livssyn og Norges ambisjoner om å bli medlem av FNs menneskerettighetsråd.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi kan ikke se bort fra at den nye paragrafen ble utformet slik den ble, for at Norge skulle framstå som brobygger på Durban II og slik få innpass i menneskerettighetsrådet, sier Høglund til Klassekampen.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre avviser overfor avisen en hver slik sammenheng.

- Det er en søkt og meningsløs parallell. Når jeg har vært tilfreds med utfallet av den saken, altså at Norge nå får en straffelov uten blasfemiparagraf, så er det helt i tråd med de posisjonen Norge har internasjonalt i disse spørsmålene, sier Støre.

Saken fortsetter under annonsen

Han understreker at Norge ikke flytter fokus i Durban II-konferansen.

- Vi ønsker å påvirke og spørsmålet om religion og ytringsfrihet er et sidespor og må behandles som det. Men hvis konferansen er i ferd med å bli kidnappet av alternative agendaer, skal vi selvfølgelsig kritisk vurdere hva dette kan utvikle seg til å bli, avslutter utenriksministeren.