Demper forventningene til klimamøte

Publisert: 2. november 2009 kl 08.46
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.06
Bare fem dager med forhandlinger i den spanske byen gjenstår før delegater fra hele verden møtes i København i desember. Håper er å få på plass en ny internasjonal klimaavtale der, men stadig færre ser dette som særlig sannsynlig.
- Det er realistisk å si at i København så vil vi ikke være i stand til å fullføre en avtale. Men det er viktig å etablere et politisk rammeverk som danner grunnlag for avtalen, sa den tyske statsministeren Angela Merkel før helgen.

Kan bli utsatt

Også Norges sjefforhandler i klimasamtalene, statsråd Hanne Bjurstrøm, mener en såkalt politisk avtale er et sannsynlig utfall av København-møtet. Denne kan igjen danne utgangspunkt for en komplett avtale som framforhandles på et senere tidspunkt.
Saken fortsetter under annonsen
- Det er en stund siden vi skjønte at møtet i København ikke kommer til å ordne opp i hele klimaproblemet, sier Bjurstrøm til Dagens Næringsliv.
Hun deltok i uformelle samtaler i Barcelona sammen med miljøvernministrene fra noen av de mest sentrale klimalandene i forrige uke. De egentlige forhandlingene i byen begynner mandag.
Bjurstrøm er fornøyd med ministermøtet, men oppfatter det likevel som en bekreftelse av at det ikke vil komme på plass en folkerettslig bindende avtale i København.

- Krevende

Saken fortsetter under annonsen
Statsråden mener en foreløpig politisk avtale bør ha en referanse til målet om at temperaturen på jorda ikke må stige mer enn to grader over førindustrielt nivå.
I tillegg bør den inneholde et langsiktig mål om å kutte utslippene med 50 prosent sammenlignet med 1990-nivå innen 2050, samt delmål som ikke ligger like langt fram i tid.
- Dette må på plass, men det er krevende, sier Bjurstrøm.
Skjebnen til den amerikanske klimaloven som for tiden behandles i Kongressen, kan bli viktig for utfallet av forhandlingene i København. Men dersom lovforslaget vedtas, så innebærer det bare et utslippskutt på 3 prosent i 2020 sammenlignet med 1990-nivå.
Saken fortsetter under annonsen
Til sammenligning anbefaler forskerne i FNs klimapanel at de rike landenes utslipp reduseres med opptil 40 prosent i samme periode, dersom temperaturstigningen ikke skal overstige 2 grader.
- Jeg tror ikke vi klarer å flytte USA på dette, for å være helt nøktern. Får de igjennom den loven som nå ligger der, tror jeg verden skal være lykkelig, sier Bjurstrøm.

Dansk optimisme

Til tross for at forventningene til København-møtet dempes på flere hold, er det danske vertskapet fortsatt optimister.
Saken fortsetter under annonsen
- Det finnes nok besluttsomhet til at vi kan komme fram til en avtale i år. Jeg tror ikke det er noe vi kan løse i mars eller april, som vi ikke også kan løse i desember, uttalte Danmarks klimaminister Connie Hedegaard i helgen.
I motsetning til USA har de fleste andre rike landene nå lagt fram forslag til egne utslippsmål for 2020. Beregninger fra FNs klimasekretariat viser at de totale reduksjonene i disse landene kan ligge et sted mellom 16 og 23 prosent, ifølge Norges Naturvernforbund.
Det er mindre enn det klimapanelet mener skal til for å holde temperaturøkningen under 2 grader. Blir det varmere enn det, er risikoen stor for at tørke, flom og stigende havnivå vil skape alvorlige problemer for mennesker mange steder i verden. I tillegg risikerer en betydelig andel av jordas dyre- og plantearter å dø ut. (©NTB)