Bildt: EU må spille en rolle i Arktis
- Vi mener det er avgjørende at EU og EU-kommisjonen er aktive også i disse regionene, sa Bildt da han mandag på en pressekonferanse i Brussel presenterte Sveriges planer for EU-formannskapet.
Bildt viste til en rekke viktige saker som har å gjøre med Arktis, blant annet energi, transportruter og klimaendringer.
Både USA, Canada og Russland har vist aktiv interesse for å få tilgang på det som antas å være enorme mineralressurser i Arktis etter at det er blitt spådd at Arktis kan bli isfritt om sommeren innen ti år.
I dag er det bare to land i EU som har områder nord for Polarsirkelen, nemlig Finland og Sverige. Men EU kan få en mer direkte rolle i nordområdene om Island blir medlem, ifølge Bildt.
Strid om seljakt
Foreløpig er EU imidlertid blitt hindret i å bli observatør i Arktisk Råd på grunn av en strid med Canada om EUs forbud mot import av selskinnsprodukter.
- De mener at EU og EU-kommisjonen ikke har tilstrekkelig forståelse for noen av de spesielle og vanskelige sakene. Og jeg tror dette er en kritikk som i stor grad er riktig, sa Bildt om Canadas protest.
Han lovte å arbeide for å øke EUs kunnskap om nordområdene slik at det blir mulig for EU-kommisjonen å bli observatør i Arktisk Råd.
På pressekonferansen der han skisserte Sveriges prioriteringer når landet overtar EU-formannskapet etter Tsjekkia 1. juli, sa han også at den globale finanskrisen kommer til å dominere EUs politikk i kommende periode.
Han understreket også at det blir en prioritert oppgave for det svenske formannskapet å arbeide for en felles EU-holdning på FNs klimakonferanse i København i desember.
Ingen planer i Kroatia
Bildt sa også at Sverige ikke har noen planer om å gå løs på grensekonflikten mellom Slovenia og Kroatia som har hindret kroatisk EU-medlemskap.
- Jeg mener det er på tide med en periode med refleksjon hos begge parter. Dette er en bilateral konflikt, sa Bildt.
Et forsøk fra EUs side på å mekle i konflikten mellom Slovenia og Kroatia brøt sammen i forrige uke. Slovenia har stanset Kroatias håp om å innlede forhandlinger om EU-medlemskap så lenge konflikten ikke er løst.
Uenigheten dreier seg om Slovenias krav om direkte adgang til internasjonalt farvann i Adriaterhavet og grensekonflikter i flere landsbyer på Den istriske halvøya.
Konflikten rundt medlemskapsforhandlingene med Kroatia og mangelen på framgang i samtalene med Tyrkia, som er blant sakene Sverige arver, gjør det naturlig å spørre om EUs uttalte vilje til å slippe inn nye medlemmer er svekket.
(©NTB)