138426882_kai_e.jpg

Afghanistan-rapport krever Eides avgang

Publisert: 26. november 2009 kl 08.20
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.06
FNs norske spesialutsending har tapt anseelse både i egen stab og i det afghanske samfunnet, hevder rapporten.
Det er den uavhengige og anerkjente organisasjonen International Crisis Group som har utarbeidet rapporten, som ble lagt fram i Kabul onsdag. Rapporten tar for seg det omstridte presidentvalget og etterspillet i høst og hvilke følger det har fått for den demokratiske utviklingen i Afghanistan.
President Hamid Karzai vant første runde av valget, der det ble påvist omfattende juks, mens andre runde ble avlyst da utfordreren Abdullah Abdullah trakk seg.
Rapporten viser til Karzai og det internasjonale samfunnets stilling i landet er betydelig svekket som følge av uregelmessighetene.
Saken fortsetter under annonsen
- At Karzai beholdt makten under slike omstendigheter, har styrket inntrykket av at verdenssamfunnet ikke har interesse av, eller er ute av stand til, å ta et oppgjør med korrupsjonen, sier senioranalytiker Candace Rondeaux i International Crisis Group.
- Dette har gitt Taliban en stor seier på PR-fronten, legger hun til.

- Mangler tillit

Et av tiltakene rapporten foreslår for å gjenvinne befolkningens tillit, er at FNs spesialutsending Kai Eide går av. Rapporten slår fast at tilliten til nordmannen er tynnslitt både i hans egen stab og i den afghanske befolkningen.
Saken fortsetter under annonsen
«FN-oppdraget med å bringe stabilitet til landet er blitt satt i fare. Hans effektivitet som leder av oppdraget vil alltid kunne trekkes i tvil. Om tilliten skal gjenopprettes, må Eide gå av», heter det i rapporten.
Eide anklages videre for ikke å ha gransket gjentatt maktmisbruk av valgkampanjen til president Karzai. Rapporten viser også til at minst tre medlemmer av staben hans har sagt opp, med den begrunnelse at Eide har knyttet for sterke bånd til Karzai og slik satt FNs oppdrag i fare.
Den offentlige skittentøyvasken Eide var innblandet i med sin nestkommanderende Peter Galbraitth, blir også nevnt som skadelig for FNs rolle i Afghanistan.

Oppgjør på bakrommet

Saken fortsetter under annonsen
Candice Rondeaux etterlyser en sterkere vilje til å ta et grundig oppgjør med den omfattende korrupsjonen i statsapparatet.
- Det internasjonale samfunnet ønsker ministre med rent rulleblad, men jeg ser liten vilje til å gå inn på bakrommene i departementene og ta de ansvarlige for korrupsjonen, sier hun i et intervju i magasinet Foreign Policy.
Hun mener at planen som har vært luftet av USAs Afghanistan-utsending Richard Holbrooke om å sende om lag tusen nye sivile for å hjelpe til med statsbyggingen, kan ha noe for seg.
- Det begynner å gå opp, også for USA, at den sivile innsatsen har vært underprioritert. Det er rett og slett ikke nok folk på plass, sier Rondeaux.
Saken fortsetter under annonsen

Ønsker sterkere hær

President Barack Obama utarbeider for tiden USAs nye Afghanistan-strategi. Lekkasjer fra møtene tyder på at Obama vil sende over 30.000 nye soldater til Afghanistan.
Candace Rondeaux er ikke sikker på at dette vil hjelpe situasjonen og advarer mot at flere soldater også kan føre til at opprørerne blir styrket.
- Dette er en kompleks materie, men spørsmålet er hva disse soldatene skal utrette. Om de utelukkende blir sendt for å krige, er det mange afghanere uinteressert. De ønsker heller at Afghanistans egen hær blir styrket, slik at de kan håndtere problemene selv, sier Rondeaux. (©NTB)