Svart hull i verdensøkonomien er tettet

Publisert: 29. juli 2009 kl 10.15
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.06

Sunde leder bransjepolitisk avdeling i organisasjonen Norsk Industri. Han ser konjunkturbarometer for andre kvartal 2009, som Statistisk sentralbyrå (SSB) offentliggjorde tirsdag, som en bekreftelse på det Norsk Industri har sagt lenge.

- Optimismen som enkelte sjeføkonomer stadig kommer med, er ikke særlig godt fundert - i hvert fall ikke for den industrien som opererer internasjonalt. Og det er internasjonalt de største problemene ligger, sier Sunde til NTB.

Han mener at det ikke er blitt enklere for bedriftene å få lån i bankene, og at partiene i den forestående valgkampen bør forholde seg til krise og arbeidsledighet og ikke nye og det han kaller kostbare velferdsløfter. Arbeids- og inkluderingsminister, Dag Terje Andersen (Ap), avviser kritikken.

- Vi har som mål at vi skal komme oss gjennom denne krisen med Europas laveste ledighet. Den målsettingen står fortsatt ved lag.

Kapasitetsutnyttelsen i norsk industri er fortsatt høyere enn i samtlige EU-land. Men samtidig viser tallene at det fortsatt er nødvendig å ha fokus på kampen mot ledighet. Ikke minst i industrien, sier Andersen.

Hardt rammet

Ifølge konjunkturbarometeret er industrien generelt, sammen med bygge- og anleggsbransjen, de næringene som er hardest rammet av den internasjonale finanskrisen. Det blir pekt på at produksjonen i norsk industri nå går ytterligere ned, og at årsaken er sviktende etterspørsel både på hjemme- og eksportmarkedene. Utsiktene for tredje kvartal tilsier en ytterligere svekkelse.

Saken fortsetter under annonsen

Konjunkturbarometeret tegner et negativt bilde av industrien. Svært mange industriledere oppgir at manglende etterspørsel begrenser produksjonen, noe som gjenspeiles i svekkede markedspriser.

De generelle utsiktene for årets tredje kvartal vurderes som dårlige, men industrilederne er mindre samstemte om utviklingen framover enn de var i første kvartal i år. Det kan se ut til at nedgangen er i ferd med å flate ut. Kapasitetsutnyttelsen er på et rekordlavt nivå, men likevel høyere enn i øvrige europeiske land.

Tar lang tid

- Det tar nok lang tid før industrien kommer seg av sjokket fra verdensmarkedet. Troen på en rask oppgang er det knapt noen som har, tror Sunde.

Selv om noen piler peker oppover, så peker de oppover fra meget lave nivåer.

Bildet er nyansert. Det er noen industribedrifter og bransjer som har stor ordremengde og som kan flyte på dette en god stund, mens andre har så dårlig med ordrer at de allerede har foretatt eller vil foreta tilpasninger i arbeidskraften og å nedjustere investeringer.

- Det er den del av industrien som er innrettet mot eksportmarkedene vi snakker mest om. Norsk industri eksporterer grovt sett halvparten av det som produseres. De som nå har det litt bedre, er dem som stort sett bare selger på hjemmemarkedet, samt skipsverft og produsenter av skipsutstyr med ordrer til ut i 2010-2011, sier Sunde.

Saken fortsetter under annonsen

I denne gruppen er også næringsmidler og drikkevarer, sektorer som knapt nok har eksport. Trevaresektoren tjener litt på at byggevirksomheten tar seg opp. Men resten har det fortsatt ganske trått, slår han fast.

(©NTB)