Postdirektivet får alvorlige konsekvenser
Tidligere i år bestilte regjeringen en ny utredning om postdirektivets konsekvenser for næringslivet og de ansatte i Posten. Utredningen viser at postdirektivet vil få betydelige konsekvenser for de ansatte i Posten og for bedrifter og folk i distriktene.
- Det vil rett og slett bli dyrere å sende post til distriktene enn i sentrale strøk. I tillegg viser rapporten til enkelte andre land hvor direktivet har ført til press på lønn og arbeidsvilkår for de ansatte, sier statssekretær Guri Størvold (Sp) i Samferdselsdepartementet til NTB.
Ute på høring
Direktivet vil pålegge Norge å innføre fri konkurranse for brev også under 50 gram, slik det i dag er for større pakker. Postdirektivet skal etter planen innføres i EØS-området innen 2011, men flere land har bedt om utsettelse.
Utredningen skal nå sendes på høring før regjeringen tar en endelig beslutning i saken.
- Det er mange som har sterke meninger om postdirektivet, og det er viktig at vi får sett på alle innspillene. Dette vil ta tid, men det er realistisk at regjeringen i løpet av høsten vil ta stilling til om Norge skal akseptere å ta inn direktivet eller ikke. Nå er det viktig å veie ulempene opp mot fordelene, sier Størvold.
Den ferske utredningen kommer i tillegg til en rapport som ble sendt på høring i mars i år.
Kan bli veto
Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) har tidligere gått ut og sagt at hun er åpen for å bruke reservasjonsretten dersom det viser seg at postdirektivet får store konsekvenser.
- Vil dette bli aktuelt nå?
- En del av problemene postdirektivet gir oss, kan vi kjøpe oss fri fra gjennom å bevilge penger over statsbudsjettet. Hvis man ikke er villig til å bruke statsbudsjettet til å kjøpe de ulønnsomme tjenestene fra Posten, vil dette få langt større konsekvenser for posttilbudet i landet enn det disse rapportene viser, sier Størvold.
Ikke overrasket
Forbundsleder i LO-forbundet Postkom, Odd Christian Øverland, er ikke overrasket over at postdirektivet vil få store konsekvenser for distriktene.
- Norges befolkning er konsentrert rundt de største byene, og er ellers spredt i resten av landet. Konklusjonen på utredningen kommer veldig selvsagt og naturlig for meg. Nå må norske politikere sette seg ned å analysere mye nedre enn det de har gjort til nå. Det finnes ikke fornuftig å innføre dette direktivet i Norge, sier Øverland til NTB.
(©NTB)