138368271_eu_fl.jpg

Norge henger ikke med i EU-svingene

Publisert: 4. september 2009 kl 08.50
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.06
Ambassadør Oda Helen Sletnes har skrevet rapporten og hun beskriver et EU som ofte handler raskere enn Norge klarer å følge med, skriver Aftenposten.
EU-systemet utvikler seg svært raskt, og det er det ikke tatt høyde for i EØS-avtalen, hvilket igjen fører til at Norge mister muligheten til å fremme sitt syn på stadig flere områder, heter det i Sletnes' rapport.
Hun trekker fram EUs vedtak om å forby handel med selprodukter som eksempel.
Da Island søkte EU-medlemskap i sommer, skrev utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til sin svenske kollega Carl Bildt at EØS-avtalen fungere svært bra, ifølge brevet som Aftenposten har fått tak i.
Saken fortsetter under annonsen

Nytt banktilsyn

Norges EU-ambassadør deler ikke det synet. Særlig alvorlig mener hun det er at EU nå vil etablere en europeisk tilsynsmyndighet for finansmarkedet. Den skal ha overnasjonal myndighet og treffe beslutninger om banker og kredittinstitusjoner.
«Da blir det mer krevende å finne gode løsninger for norsk tilknytning i samsvar med EØS-avtalens system og innenfor de grenser vi har for overføring av norsk myndighet til overnasjonale organer», skriver Sletnes.
Jonas Gahr Støre innrømmer at EØS-avtalen byr på utfordringer når EU-institusjonene utvikler seg i høyt tempo. Han mener likevel Norge hittil har vist evne til å møte utfordringene.
Saken fortsetter under annonsen
- Norge har valgt ikke å være medlem. Vi må ikke skape en illusjon om at EØS-avtalen vil gi oss den samme stemmeretten i EU som medlemskap gir. Det betyr ikke at Norge er stemmeløst. Det har vi vist gjennom mange år på områder der vi har sterk posisjon, har viktige argumenter og ressurser å bidra med, sier utenriksministeren.

Mister stillingen

EU-ambassadør Sletnes påpeker at Norge er i ferd med å miste den særstillingen landet har hatt gjennom EØS-avtalen. Dette skyldes først og fremst at EUs medlemsmasse har økt til 27 land og at EU derfor har behov for å strømlinje beslutningsprosessene. Sletnes mener dette begrenser EUs interesse «for å invitere oss inn i fora hvor det er åpenbart at vi ville hatt noe å tilføre».
Norges krav og ønsker blir av EU «målt opp mot tilsvarende håndtering av tredjeland utenfor EØS», noe som gjør at Norge oftere skyves ut på sidelinjen.
Saken fortsetter under annonsen
Norske myndigheter fremholder at de tette båndene til de nordiske nabolandene som er medlem av EU, kan hjelpe Norge med å fremme sine interesser i unionen.
I notatet kommer det imidlertid fram at det særlig er Sverige, Danmark og Finland som presser på for at Norge skal betale mer i EØS-kontingent. (©NTB)