Islandsk EU-medlemskap svekker ikke Norden-samarbeidet
Da de nordiske statsministrene møttes til sitt årlige uformelle sommermøte søndag og mandag på Island, ba den ferske islandske statsministeren om råd og støtte til den videre EU-prosessen.
Statsministrene i de nordiske EU-landene uttrykker glede over Islands kommende EU-søknad og hilser Island velkommen i Europa-samarbeidet. Island har også bedt om råd fra Norge før medlemskapsforhandlingene starter.
- Jeg ønsker Island lykke til med sine EU-forhandlinger. Vi bidrar gjerne med gode råd, for vi har lang erfaring med flere EU-forhandlinger, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).
Stabilitet
Fra 1. juli overtar Sverige EU-formannskapet. Svenskenes statsminister Fredrik Reinfeldt sier at han støtter en islandsk søknad og vil jobbe for at den så raskt som mulig kommer på dagsordenen. Finlands og Danmarks statsministre sier at de også vil hjelpe til.
Jóhanna Sigurdardóttir sier det er viktig for Island å bli EU-medlem og knytte valutaen opp mot euro. Sagaøya står midt oppe i sin største økonomiske krise noen gang. Styringsrenten har vært oppe i skyhøye 18 prosent, og er nå på 12 prosent.
- Jeg er overbevist om at når vi allerede har bestemt oss for å søke EU-medlemskap, vil det bidra til en bedre stabilitet i den islandske økonomien, sier den islandske statsministeren.
Det er fortsatt en lang vei fram til Island eventuelt blir medlem av EU. I juli skal Alltinget etter planen vedta å søke om medlemskap, og søknaden blir trolig sendt i løpet av året. Forhandlingene kan tidligst starte neste år, og deretter skal resultatet ut på folkeavstemning.
- Dette vil ta lang tid. Et eventuelt medlemskap kommer ikke før om to eller tre år, sier Sigurdardóttir.
Norge alene
Hvis Island blir EU-medlem, er Norge det eneste nordiske landet som står utenfor Unionen.
- Europa-samarbeidet kan ikke erstatte det godt forankrede nordiske samarbeidet. Vi har felles interesser på mange områder. Det vil ikke forandre seg, understreker Sigurdardóttir.
Stoltenberg mener at det er mange grunner til å videreføre det nordiske samarbeidet.
- Vi har vist tidligere at vi klarer å samarbeide selv om de ulike landene har knyttet seg til ulike internasjonale organisasjoner, og det vil vi fortsette med, sier Stoltenberg.
På den økologiske gården Lifræn Ræktun møter de fem nordiske statsministrene økobonden og EU-motstanderen Eymundur Magnusson. Han serverer en liten rett bestående av rømme og byggmel, alt dyrket på karrig islandsk jord.
- Jeg mener at et medlemskap ikke vil være bra for islandsk fiskeri- og landbruksnæring, men jeg liker at folk har forskjellige meninger. Så her er alle velkommen, enten de er tilhengere eller motstandere, sier Magnusson til NTB.