138360210_obama.jpg

G20-møtet et vendepunkt for verdensøkonomien

Publisert: 3. april 2009 kl 10.29
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.06
- Vi er blitt enige om en rekke enestående tiltak som skal få i gang veksten og forhindre at en krise som denne skjer igjen, sa Barack Obama på en pressekonferanse i London torsdag kveld.
Han mener det er viktig at omfattende og samordnede tiltak kom på plass raskere enn ved tidligere kriser i finanssektoren.
- Men det finnes ingen garantier i livet. Og det finnes ingen garantier i økonomien, advarte han.
Like før hadde milliardene som skal få fart i verdensøkonomien, nærmest trillet ut av konferansesenteret i London, der lederne for G20-landene var samlet for å finne løsninger på den globale økonomiske krisen.
Saken fortsetter under annonsen
Britenes statsminister Gordon Brown kunngjorde at G20-landene har lovet å styrke internasjonale pengeinstitusjoner med 1.000 milliarder dollar.
- En ny verdensorden stiger fram, og med den er vi på vei inn i en ny æra av internasjonalt samarbeid, sa Brown i talen som markerte slutten på toppmøtet.

5.000 milliarder

750 milliarder ekstra dollar til Det internasjonale pengefondet IMF og ytterligere 250 milliarder dollar som skal styrke internasjonal handel, er blant punktene G20-lederne ble enige om.
Saken fortsetter under annonsen
I alt kommer G20-landene til å bruke 5.000 milliarder dollar på å fart i verdensøkonomien innen 2010, sa Brown da han holdt den avsluttende talen for toppmøtet.
- Dette er dagen da verden kom sammen for å kjempe mot en verdensomspennende resesjon. Ikke med ord, men med en plan for global bedring og reformer, og med en tydelig tidsplan, sa Brown.
Brown understreket at det ikke finnes enkle løsninger på problemet, men at tiltakene fra G20 vil redusere den globale resesjonen og redde arbeidsplasser.
Saken fortsetter under annonsen

- Over all forventning

Frankrikes president Nicolas Sarkozy, som i forkant truet med å forlate toppmøtet dersom han ikke fikk det som han ville, sier at resultatet er «over all forventning». Det samme mener Tysklands statsminister Angela Merkel, som kaller det et «historisk kompromiss».
G20-landene setter også et mål om å styrke Verdensbanken med 100 milliarder dollar årlig over de neste tre årene.
I tillegg er det enighet om få i gang igjen den såkalte Doha-runden i Verdens handelsorganisasjon (WTO) om en ny global frihandelsavtale. Doha-forhandlingene har pågått uten resultat siden 2001.

Optimisme

Saken fortsetter under annonsen
En ny enhet skal overvåke markedene slik at man tidligere kan avdekke risikoområder i økonomien og i finansmarkedene, og håndtere disse.
Sammen med strengere regler for å kontrollere skatteparadiser og regulering av de omstridte hedgefondene, samt tiltak mot proteksjonisme, ser det ut til at mange av lederne som deltok på møtet har fått litt av det de ønsket seg.
Avtalen markerer en betydelig endring i det internasjonale økonomiske systemet, med mer vekt på regulering, ifølge kommentatorer.

Børsoppgang

Det kom også optimistiske signaler fra verdensbørsene torsdag. Kursene steg både i Asia, Europa og USA, grunnet håpet om at topplederne faktisk ville bli enige om tiltak som kan hjelpe på krisen.
Saken fortsetter under annonsen
Bakteppet for toppmøtet er alvorlig nok. For første gang siden andre verdenskrig krymper verdensøkonomien, og millioner av mennesker står i fare for å miste jobbene sine.
Med økte midler til institusjoner som IMF vil det være mulig å hjelpe land som er kommet i store vansker etter finanskrisen, som slo til i fjor høst.
G20-lederne er også enige om å møtes igjen i New York i september. Det er fortsatt mye arbeid som gjenstår. (©NTB)