Et klart signal til Sverige og Danmark

Publisert: 15. september 2009 kl 09.41
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.06
De rødgrønne sender også et klart signal til nabolandene Sverige og Danmark, mener Dagens Nyheters korrespondent i Oslo, Björn Lindahl.
Han tror valgseieren vil fungere som en inspirasjonskilde for nordiske sosialdemokrater og minner om neste års valg i Sverige.
Siv Jensen er den fremste forklaringen på at de borgerlige partiene i Norge ikke greier å samarbeide, konstaterer Lindahl.
- Fremskrittspartiet er blitt så store at sentrum i Norge presses stadig nærmere Arbeiderpartiet. Senterpartiet har alt skiftet blokk og Venstre kan komme til å følge etter, mener han.
Saken fortsetter under annonsen

Angrer trolig

Aftonbladet mener også at de borgerlige partiene har seg selv å takke for valgnederlaget, men tror likevel at skuffelsen er stor.
- De hadde regnet med at de norske velgerne skulle gjøre som de pleier, nemlig kaste ut den sittende regjeringen, skriver den svenske avisen.
- Trolig angrer de nå på at de ikke fulgte den svenske alliansens eksempel og presenterte et felles regjeringsalternativ, tror avisens utsendte
Saken fortsetter under annonsen
journalist.

Eneste suksessfulle

- Etter at først Danmark og deretter Sverige og Finland fikk borgerlige regjeringer, står Arbeiderpartiet nå tilbake som det eneste suksessfulle sosialdemokratiske partiet i Nord-Europa, konstaterer Politiken.
Den danske avisen tror også at det var kaoset på borgerlig side som ledet til gjenvalg for de rødgrønne.
Saken fortsetter under annonsen
- Valgresultatet er et stort nederlag for de borgerlige partiene, i minst like stor grad som det er en seier for statsminister Stoltenberg, slår den danske avisen fast.
- Velgerne i Norge var tilsynelatende ikke parat til det systemskiftet som Frp satset på etter forbilde av Anders Fogh Rasmussens samarbeid med Dansk Folkeparti, skriver avisen.

Venstresidens bastion

The Times konstaterer at Norge fortsatt er «venstresidens siste bastion i Skandinavia», og minner om at sosialdemokratene har mistet makten både i Danmark, Sverige og Finland de siste årene.
Saken fortsetter under annonsen
Den britiske avisen mener også at Frp-leder Siv Jensen må ta skylden for splittelsen på borgerlig side.
- Den selvutnevnte Viking-utgaven av Margaret Thatcher gjorde et sterkt forsøk på å bidra til en komplett maktovertakelse for høyresiden i Skandinavia, men lyktes ikke, skriver avisen.
- Fremskrittspartiets krasse kampanje, der de kritiserte det de omtaler som snikislamiseringen av Norge, splittet partiene på høyresiden og ville trolig ha gjort det umulig for dem å danne regjering sammen med Jensen, konstaterer The Times.

Utenrikspolitikk

Saken fortsetter under annonsen
- Norge har seilt gjennom finanskrisen uten alvorlige forstyrrelser, takket være sin kollektive oljerikdom, konstaterer The New York Times, og tror dette medvirket til at de rødgrønne partiene vant.
Avisen merker seg videre at de utenrikspolitiske spørsmålene nærmest var fraværende i valgkampen.
Opposisjonspartiene ønsker blant annet å fjerne restriksjonene på bruk av norske soldater i Sør-Afghanistan, men ingen av dem gjorde dette til noen valgkampsak, vel vitende om at opinionen er uenig, konstaterer avisen. (©NTB)