KJØNNSGAP: I 2018 var 45,3 prosent av verdens kvinner I lønnet arbeid, mot 71,4 prosent av mennene. Dette kjønnsgapet kan ikke forklares med at kvinner ikke ønsker å jobbe, ifølge en ny rapport fra ILO.

Foto

Faksimile fra forsiden på FN-rapporten

FN-rapport

Likestilling i arbeidslivet har stagnert

Publisert: 8. mars 2019 kl 09.32
Oppdatert: 8. mars 2019 kl 11.34

Internasjonalt bruker kvinner i gjennomsnitt fire timer og tjuefem minutter på ubetalte omsorgsoppgaver hver dag. Menns tidsbruk på slike oppgaver er i gjennomsnitt én time og tjuetre minutter.

Forskjellene har minket noe i årenes løp, men med dagens tempo vil det ta 209 år å få full likestilling i tiden som brukes på ulønnet omsorg. Det går fram av en rapport om den globale situasjonen for likestilling mellom kjønnene i arbeidslivet fra FNs arbeidsorganisasjon ILO. Rapporten utgis i forbindelse med den internasjonale kvinnedagen 8. mars.

Les rapporten her: A quantum leap for gender equality: For a better future of work for all

Store framskritt siste 100 år

Den nye rapporten viser at det har vært enorm fremgang for kvinners deltakelse og rettigheter i arbeidslivet siden ILO vedtok de første konvensjonene om kvinner og arbeid i 1919.

Den gode trenden på verdensbasis har imidlertid stoppet opp, og ILO-rapporten hevder at noe av framgangen innen likestilling i arbeidslivet står i fare for å reverseres.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Saken fortsetter under annonsen

Foto

ET VARSEL: – Rapporten er enda et varsel om at alle land må prioritere arbeid for likestilling og kvinners rettigheter, sier FN-sambandets generalsekretær Anne Cathrine da Silva. (Foto: FN-sambandet/Eivind Oskarson)

De siste 20 årene har det ikke vært noen reduksjon av betydning i kjønnsforskjellene i arbeidslivet. Hvis ikke politiske tiltak for økt likestilling prioriteres, er det fare for at situasjonen vil forverres ytterligere, advarer ILO.

– Rapporten er enda et varsel om at alle land må prioritere arbeid for likestilling og kvinners rettigheter hvis vi skal klare å nå FNs bærekraftsmål, sier FN-sambandets generalsekretær Anne Cathrine da Silva i en pressemelding.

– Målet om full likestilling er ambisiøst, men bærekraftsmålene skal nå alle og setter en forventning til hva som er riktig. Og noe annet enn full likestilling er et dårlig mål, sier hun.

Kvinner ønsker lønnet arbeid

I 2018 var 45,3 prosent av verdens kvinner I lønnet arbeid, mot 71,4 prosent av mennene. Dette kjønnsgapet kan ikke forklares med at kvinner ikke ønsker å jobbe, fastslår ILO.

Når kvinner blir spurt, svarer om lag 70 prosent at de ville foretrekke å ha lønnet arbeid. Det betyr at det er et gap på om lag 25 prosentpoeng mellom kvinners ønske om lønnet arbeid og deres faktiske arbeidsdeltakelse.

Saken fortsetter under annonsen

ILO-rapporten viser at kvinner i større utstrekning enn menn jobber i såkalte lav-ferdighetsyrker. Kvinner har også dårligere arbeidsforhold enn menn, og lavere lønn.

Internasjonalt er det et gap på omtrent 20 prosent mellom menns og kvinners inntekt.