Danmark

Færre funksjonshemmede i arbeid

Publisert: 6. mars 2015 kl 10.51
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

De siste årene har danske myndigheter gjennomført en rekke tiltak for å få flere funksjonshemmede i arbeid. Likevel har det vært et markant fall i sysselsettingen i denne gruppen.



I 2002 var 51 prosent av dansker med nedsatt funksjonsevne i arbeid. I 2014 var denne andelen falt til 43 prosent, viser rapporten «Handicap og beskæftigelse» fra Det nationale forskningscenter for velfærd (SFI) i København.



Blant dansker uten funksjonsnedsettelser falt sysselsettingen fra 81 til 77 prosent i samme periode.

Saken fortsetter under annonsen


Få med psykiske lidelser i arbeid



Personer med psykiske lidelser har lavere arbeidsdeltakelse enn andre grupper funksjonshemmede, viser rapporten fra DFI.


Saken fortsetter under annonsen

Bare en fjerdedel av dansker med psykiske lidelser er i arbeid, og de har kortere ukentlig arbeidstid enn andre funksjonshemmede. Personer med psykiske lidelser jobber i gjennomsnitt 23 timer i uka, mot 30 timer for andre funksjonshemmede.



Rapporten viser at inkludering i arbeidslivet av personer med en psykisk lidelse er en særlig stor utfordring, påpeker DFI.



Saken fortsetter under annonsen

Mer positive holdninger



Et positiv utviklingstrekk er at folk i arbeidslivet blir stadig mer imøtekommende når det gjelder å ha kolleger med psykiske lidelser.



I 2005 uttrykte to av tre betenkeligheter med å ha en kollega som har store humørsvingninger, for eksempel en bipolar lidelse. I 2014 uttrykte knapt halvparten slike betenkeligheter.

Saken fortsetter under annonsen


For mindre alvorlig lidelser som for eksempel depresjon, er betenkelighetene enda mindre.



Behov for tilrettelegging


Saken fortsetter under annonsen

– Den endrede holdningen kan kanskje bety at det framover vil bli lettere å ansette flere medarbeidere med psykiske lidelser i virksomhetene, sier seniorforsker Jan Høgelund ved DFI.



For å øke sysselsettingen i denne gruppen er det imidlertid behov for tilrettelagte arbeidsplasser, understreker Høgelund.



– Mye tyder på at det er behov for flere jobber der det tas individuelle hensyn, hvis man skal sikre økt inkludering av psykisk sårbare på arbeidsmarkedet.



Klikk her for å lese rapporten fra DFI.