Tikkende velferdsbombe i Kina
– Hvis jeg ikke kommer på jobb får jeg ikke betalt, sier Pan Chang Di. Hun er 25 år og jobber som eiendomsmegler i Beijing. Hver dag, unntatt søndager, er hun på jobb fra klokka 9.00 om morgenen til klokka 9.00 om kvelden. Med provisjon tjener hun cirka 3000 kinesiske yuan i måneden (én yuan er cirka 0,8 norske kroner).
I en by hvor gjennomsnittsprisen for en kvadratmeter boligflate ligger på 22 310 yuan, om man vil kjøpe seg en leilighet, er ikke det mye. Det tilsvarer rundt 25 årslønner for en leilighet på 40 kvadratmeter. Pan bor i kollektiv med fem andre og betaler 700 yuan i måneden.
– Det er ok, jeg liker jobben og jeg liker menneskene jeg jobber med. Her får jeg møte utlendinger og snakke engelsk. Og når jeg har jobbet ett år her, har jeg rett til fem sykedager i året.
Bekymring for eldrebølge
Kinas arbeidsstyrke forandrer seg. Fortsatt kommer flere unge inn i arbeidslivet, men ikke like raskt som før, og snart ser økningen i antall arbeidsplasser til å stanse opp. Også i Kina snakkes det om eldrebølgen.
– Det jobbes nå intensivt med å få på plass et velferdssystem innen 2020, som skal dekke hele 90 prosent av befolkningen, sier Oscar Berger. Han jobber ved den svenske ambassaden i Beijing med arbeidsmarkedet som spesialfelt.
Les hele artikkelen om utviklingen av Kinas velferdssystem i Velferd nr. 2-2012. Elektronisk utgave kan kjøpes her.