Økte sosiale helseforskjeller i Danmark

Publisert: 14. mars 2012 kl 11.26
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

Dansker med høy inntekt og høy utdanning kan se fram til et vesentlig lengre liv enn de som har lav inntekt. Og forskjellene blir stadig større, viser en analyse fra den danske tankesmia Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).


Gjennomsnittlig levealder for den rikeste fjerdedelen av danske menn var 82,0 år i 2011. For den fattigste fjerdedelen var levealderen 72,2 år. Det var med andre ord nesten ti års forskjell i levealder mellom høyinntektsgruppen og lavinntektsgruppen


I 1987 var forskjellene i levealder mellom de rikeste og de fattigste mennene på 5,5 år. Det betyr at levealdersgapet mellom disse to gruppene er nesten fordoblet på 25 år.


Mindre gap mellom kvinner

Saken fortsetter under annonsen

Også danske kvinner med høy inntekt kan se fram til et lengre liv enn sine fattigere medsøstre. Forskjellene er imidlertid mindre enn for menn.


Gjennomsnittlig levealder for den rikeste fjerdedelen av danske kvinner var på 84,7 år i 2011. For den fattigste fjerdedelen av kvinnene var levealderen på 78,9 år. Det gir en levealdersforskjell på 5,8 år mellom kvinnene med lav og høy inntekt. Forskjellen har holdt seg relativt stabil de siste tiårene, men var noe høyere i 2011 enn i 1987.


Høytutdannede lever lenger


Saken fortsetter under annonsen

På samme måte som inntekt og levealder henger sammen, er det også en klar sammenheng mellom utdanning og levealder, viser analysen fra AE. Også her er forskjellene større for menn enn for kvinner.


De som tilhører den fjerdedelen av danske menn som har høyest utdanning, kan regne med å leve 4,1 år lenger enn mennene som tilhører fjerdedelen med lavest utdanning. Forskjellen i levealder mellom de to gruppene er fordoblet i løpet av de siste 25 årene.


Foruroligende


Analysen av sammenhengene mellom inntekt, utdanning og levealder er gjennomført på oppdrag fra den statlige danske Sundhedsstyrelsen. Der er man bekymret over at de sosiale helseforskjellene har økt.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er foruroligende, for det har vært et politisk ønske om å knekke kurven. Og tallene viser at det ikke bare er de mest utsatte, men en relativt bred befolkningsgruppe som lever kortere enn nødvendig, sier spesialkonsulent Niels Sandø i Sundhedsstyrelsen til avisa Politiken.


Hele analysen kan du lese på nettsidene til Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.