Pandemien har ført til mer ensomhet blant unge single
Verken norske eller internasjonale studier tyder på noen generell økning av ensomheten i samfunnet, men flere undersøkelser har vist en økning blant ungdom.
Korona-pandemien ser også ut til å ha ført til mer ensomhet. Økningen fra 2012 til 2020 var særlig stor blant aleneboende under 35 år, viser en SSB-rapport.
I 2012 var 7 prosent av befolkningen 18-79 år mye plaget av ensomhet, i 2020 var andelen steget til 11 prosent.
Økningen fra 2012 til 2020 er særlig uttalt blant unge under 35 år, og blant aleneboende.
Mens det knapt var noen økning for dem som bor sammen med andre og er eldre enn 34 år, økte andelen som var mye plaget av ensomhet med hele 15 prosentpoeng blant aleneboende i alderen 18-34 år
Ensomme før pandemien
Tall fra Livskvalitetsundersøkelsen viser nordmenn var mer ensomme i 2020 enn 2012 uavhengig av korona- restriksjonene.
Det tyder på at det ikke er den sosiale nedstengningen som forklarer økningen. Medieoppslag om smittesituasjonen, både i Norge og verden forøvrig, kan ha bidratt til økende smittefrykt og mindre kontakt.
I tillegg kan mer bekymring og større frykt ha ført til et sterkere behov for støtte fra andre.
Folkehelseinstituttet har imidlertid gjennomført undersøkelser som indikerer større ensomhet som følge av pandemien.
En sammenligning av situasjonen i juni 2020 med en tilsvarende undersøkelse i 2019, i to fylker (Agder og Nordland), fant riktignok en svak nedgang, bortsett fra en økning blant kvinner over 75 år.
En tilsvarende undersøkelse som sammenligner situasjonen i 2019 med tilstanden i november/desember 2020, da smittetallene igjen hadde økt, bekrefter den generelle økningen.
Andelen ensomme var høyest i Oslo og lavest i Agder, henholdsvis 23 og 17 prosent kunne karakteriseres som ensomme i disse fylkene.
Ifølge Norsk Koronamonitor fra Opinion, oppga fire av ti nordmenn i mars 2021 at de følte seg ensomme for tiden, som følge av pandemien.
Dette var det høyeste nivået som er målt siden monitoren startet opp i mars 2020. 75 prosent oppga at de savnet mer kontakt med andre, også en større andel enn gjennomsnittet for 2020.
Jenter mest ensomme
En undersøkelse fra Oslo, som sammenligner ungdom i alderen 13-19 år i 2018 med samme gruppe rundt månedsskiftet april/mai 2020, bekrefter antakelsen.
Økningen er likevel ikke stor. Blant gutter økte andelen som var mye plaget av ensomhet fra 16 til 23 prosent, blant jenter fra 29 til 32 prosent.
Undersøkelsen European Social Survey viser at kun tre prosent av den voksne befolkningen i Norge opga at de hadde følt seg ensomme mesteparten av eller hele tiden, omtrent samme andel som i Finland, Danmark, Nederland og Tyskland.
I den motsatte enden av skalaen finner vi de øst-europeiske landene, der tre-fire ganger så mange sier at de har opplevd ensomhet en vesentlig del av tiden.
Sør-europeiske land som Portugal og Spania har også relativt utbredt ensomhet.